För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk svensk pajdeg med vatten

Lägg till ingredienser

Sats (8/form 25 cm): 8

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör kallt

125.0 

gram

Vatten kallt

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Plastfilm

 

 

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om osötad pajdeg >

 

 

Om pajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 465

Kcal / portion: 193

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1542 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 32%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 42 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 41%

Smör kallt 125.0 gram 59%

Vatten kallt 3.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Plastfilm Äts ej

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Kockskolan:

Om osötad pajdeg > Äts ej

Om pajer > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )

  1. Tärna smör. Ställ in smör och vatten i kylskåpet.
  2. Handblanda på bakbord eller i bunke. Böka snabbt ihop med fingrarna smör med mjöl till en inte alltför homogen massa. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en grynig massa. Degens skall inte knådas onödigtvis. Degtesta enligt nedan. Tillsätt mer vatten vid behov.
  3. I matberedare: Använd kniven. Pulsera samman smör och mjöl. Tillsätt vatten intill kanten och pulskör kort stund. Degtesta. Tillsätt mer vatten vid behov.
  4. Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg.
  5. Kyl: Forma degen till en boll och linda in i plastfilm, så att den inte torkar ur och tar smak av annat i kylskåpet. Platta till degen så blir det lättare att kavla ut senare. Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter.
  6. Paj: Ta ut degen och tryck ut den i en pajform. Picka många hål i degen med en gaffel. Ställ in pajen i kylskåpet i 20 minuter eller mer.
  7. Förgrädda: Sätt ugnen på 225°C. Ta ut pajen ur kylen. Grädda 10 minuter i ugn.
  8. Fyllning: För att skydda pajen att blötas upp av fyllning, penslas pajskalet innan det kallat med äggvita. Fuktig/blöt fyllning blandas med lite potatismjöl, vilket suger upp fukt.

Kockens kommentar

Klassisk svensk pajdeg är med vatten och utan ägg. En fransk pajdeg (pâte brisée) är torrare, innehåller inte vatten men ägg, vilket gör degen och resultatet fastare. Den förgräddas vanligtvis inte. Se recept via länk nedan. Läs mer > Om osötad pajdeg. Där finns också instruktionsfilmer. Se också hur proffsen gör > Proffsets frasiga pajdeg.

Alternativ

Proffsets frasiga pajdeg

Pâte brisée, fransk pajdeg

Snabb pajdeg

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Pajdeg till matpaj

Liknande recept som Klassisk svensk pajdeg med vatten