Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 471

Kcal / portion: 193

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1542 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 32%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 41%
Smör normalsaltat 125.0 gram 59%
Vatten 2.5 msk 0%
Tillbehör:
Plastfilm Äts ej
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Pajdeg osötad Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (15 min + 30 min )
- Blanda mjöl och kallt smör med fingrarna.
- Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en degklump. Knåda inte onödigtvis.
- Paj: Smörj en pajform med matfett. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.
- Kyl: Pajen bör vila i kylskåp i 30 minuter eller mer innan gräddning.
- Grädda: Sätt ugnen på 200°C. Fyll med önskad fyllning, dock ej alltför blöt. Grädda 30-60 minuter i 175°C.
Kockens kommentar
Har man bråttom kan man hoppa över både kylningen och förgräddning, men riskar då att kanterna sjunker ihop och ett "soggigare" pajskal, i synnerhet om fyllningen är vattenrik. För frasig pajskal se alternativa recept via länk nedan. Läs mer > klicka på länkar under Kockskolan.
Alternativ
Fler recept inom Pajdeg till matpaj
Liknande recept som Snabb pajdeg till matpaj
-
Klassisk svensk pajdeg med vatten
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte brisée, fransk pajdeg med ägg
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Proffsets krispiga pajskal
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabb pajdeg till matpaj
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Superenkel glutenfri pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen
-
Nyttigare pajskal
Svårighet: Lätt, Receptgivare: