För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Snabb pajdeg till matpaj

Lägg till ingredienser

Bitar (8/form 25 cm): 8

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Plastfilm

 

 

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

Pajdeg osötad

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 471

Kcal / portion: 193

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1542 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 32%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 41 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 41%

Smör normalsaltat 125.0 gram 59%

Vatten 2.5 msk 0%

 

Tillbehör:

Plastfilm Äts ej

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Pajdeg osötad Äts ej

Tillagning (15 min + 30 min )

  1. Blanda mjöl och kallt smör med fingrarna.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en degklump. Knåda inte onödigtvis.
  3. Paj: Smörj en pajform med matfett. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.
  4. Kyl: Pajen bör vila i kylskåp i 30 minuter eller mer innan gräddning.
  5. Grädda: Sätt ugnen på 200°C. Fyll med önskad fyllning, dock ej alltför blöt. Grädda 30-60 minuter i 175°C.

Kockens kommentar

Har man bråttom kan man hoppa över både kylningen och förgräddning, men riskar då att kanterna sjunker ihop och ett "soggigare" pajskal, i synnerhet om fyllningen är vattenrik. För frasig pajskal se alternativa recept via länk nedan. Läs mer > klicka på länkar under Kockskolan.

 

Alternativ

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets frasiga pajskal

Pâte brisée, pajdeg med ägg

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Pajdeg till matpaj

Liknande recept som Snabb pajdeg till matpaj