Lemon curd tartelette, citronkrämspaj

Foto: Film: My Cooking Channel

Lemon curd tartelette, citronkrämspaj

Lägg till ingredienser

Antal minipajer: 6

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Smör

60.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

 

Kräm:

 

Äggula

2.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

Citronskal rivet

1.0 

msk

Citronjuice

1.0 

dl

Strösocker

1.5 

dl

Smör

80.0 

gram

 

Tillval:

 

Jordgubbar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om curd >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 348

Kcal / portion: 531

GBR (GI) / port: 10

Recept: 3184 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 16%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 152 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 4.0 dl 27%

Strösocker 1.0 dl 12%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Smör 60.0 gram 14%

Ägg 1.0 styck 2%

 

Kräm:

Äggula 2.0 styck 3%

Ägg 2.0 styck 4%

Citronskal rivet 1.0 msk 0%

Citronjuice 1.0 dl 1%

Strösocker 1.5 dl 18%

Smör 80.0 gram 18%

 

Tillval:

Jordgubbar 0%

 

Kockskolan:

Om curd > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "My Cooking Channel" under bilden.

  1. Förvärm ugnen på 180°C.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och blanda till en smulig deg. Använd fingrarna eller handvisp som i filmen. Tillsätt ägg och blanda på nytt till smulig deg.
  3. Fördela ut degen i stor pajform eller små pajformer. Tryck till degen ordentligt till en fast deg jämnt fördelad i formen/formarna. Picka botten flera gånger med gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt kallna. Lossa pajskal från form.
  5. Kräm: Knäck ägg i en kastrull. Riv citronskal och pressa juice. Tillsätt detta och vispa samman. Rör ner socker.
  6. Värm upp smeten på medelhög värme under omrörning tills den börjar tjockna. Tillsätt smör skuret i tärningar. Vispa runt tills allt smör löst upp i smeten. Ta av från värmen. Sila krämen. Ställ kallt i avvaktan på servering.
  7. Servera: Häll smet i pajskal. Dekorera gärna till exempel med en jordgubbar.
2022-04

Kockens kommentar

Lemon curd är klassisk engelsk äggkräm (läs mer > Om curd). Serveras traditionellt till "Cream tea" med scones (läs mer > Om engelsk kokkonst).

Alternativ

Citronpaj med mandelspån

Limepaj

Citronpaj med jordgubbar

Lemon curd

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Lemon curd tartelette, citronkrämspaj