Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 348
 
    
                Kcal / portion: 531
 
    
                GBR (GI) / port: 10
Recept: 3184 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 16%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 4.0 dl 27%
Strösocker 1.0 dl 12%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Smör 60.0 gram 14%
Ägg 1.0 styck 2%
Kräm:
Äggula 2.0 styck 3%
Ägg 2.0 styck 4%
Citronskal rivet 1.0 msk 0%
Citronjuice 1.0 dl 1%
Strösocker 1.5 dl 18%
Smör 80.0 gram 18%
Tillval:
Jordgubbar 0%
Kockskolan:
Om curd > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "My Cooking Channel" under bilden.
- Förvärm ugnen på 180°C.
- Pajdeg: Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och blanda till en smulig deg. Använd fingrarna eller handvisp som i filmen. Tillsätt ägg och blanda på nytt till smulig deg.
- Fördela ut degen i stor pajform eller små pajformer. Tryck till degen ordentligt till en fast deg jämnt fördelad i formen/formarna. Picka botten flera gånger med gaffel.
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt kallna. Lossa pajskal från form.
- Kräm: Knäck ägg i en kastrull. Riv citronskal och pressa juice. Tillsätt detta och vispa samman. Rör ner socker.
- Värm upp smeten på medelhög värme under omrörning tills den börjar tjockna. Tillsätt smör skuret i tärningar. Vispa runt tills allt smör löst upp i smeten. Ta av från värmen. Sila krämen. Ställ kallt i avvaktan på servering.
- Servera: Häll smet i pajskal. Dekorera gärna till exempel med en jordgubbar.
Kockens kommentar
Lemon curd är klassisk engelsk äggkräm (läs mer > Om curd). Serveras traditionellt till "Cream tea" med scones (läs mer > Om engelsk kokkonst).Alternativ
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
- 
                
                    Söt pajdeg till efterrättspaj - grundreceptTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pâte sucrée, söt fransk pajdegTid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Finpaj med lock - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Frangipane - mandelkräm till finpajerSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    ToscapajTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspajTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ålandspannkaka med katrinplommonkrämTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Lemon curd tartelette, citronkrämspajTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Limepaj med passionerad fruktsåsTid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              