Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 474

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3789 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 16%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 2.0 dl 11%
Margarin fast 100.0 gram 19%
Vatten 2.0 msk 0%
Pajform (låg kant) > Äts ej
Citronkräm:
Äggula 6.0 styck 8%
Mjölk 3.5 dl 6%
Florsocker 1.0 dl 6%
Citronskal 3.0 msk 1%
Citronjuice 0.5 dl 0%
Garnityr:
Mandelspån 1.0 dl 6%
Ägg 1.0 styck 2%
Citron juice+fruktkött 1.0 skiva 0%
Tillbehör:
Vaniljsås färdig 8.0 dl 67%
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om osötad pajdeg > Äts ej
Om söt pajdeg > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Deg: Knåda ihop alla ingredienser i en bunke, eller använd matberedare med kniv. Se alternativ nedan. Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter.
- Fyllning: Riv citronskal och pressa juice. Koka upp mjölk och citronjuice. Stäng av plattan.
- Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Rör ner citronskal och vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Låt sjuda på lägsta värme under vispning tills den tjocknat något. Krämen får inte koka, då skär den sig. Ställ in krämen i kylen för att svalna.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Paj: Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till två lika stora runda plattor. Klä en rund pajform med den ena plattan och lägg i citronkrämen. Lägg på den andra plattan och nyp ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Flytta sedan upp den till mitten av ugnen och grädda i ytterligare cirka 15 minuter. Täck med folie i slutet av gräddningen så att inte mandelspånen blir brända.
- Servera: Garnera med en citronskiva och citronmeliss. Servera med vaniljsås.
Kockens kommentar
Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan. Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.Alternativ
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Citronpaj med mandelspån
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan