För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Citronpaj med mandelspån

Lägg till ingredienser

Antal bitar (8/paj): 8

Pajdeg:

 

Margarin fast

100.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

dl

Vatten

2.0 

msk

Pajform (låg kant) >

 

 

 

Citronkräm:

 

Mjölk

3.5 

dl

Äggula

6.0 

styck

Florsocker

1.0 

dl

Citronskal

3.0 

msk

Citronjuice

0.5 

dl

 

Garnityr:

 

Ägg

1.0 

styck

Mandelspån

1.0 

dl

Citron (juice+kött)

1.0 

skiva

Citronmeliss färsk

 

 

 

Tillbehör:

 

Vaniljsås färdig

8.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

Om söt pajdeg >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Grande Maison Cuvée des Anges

Sött vitt vin
Pris: 99 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 474

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3789 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 16%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 202 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Margarin fast 100.0 gram 19%

Vetemjöl 2.0 dl 11%

Vatten 2.0 msk 0%

Pajform (låg kant) > Äts ej

 

Citronkräm:

Mjölk 3.5 dl 6%

Äggula 6.0 styck 8%

Florsocker 1.0 dl 6%

Citronskal 3.0 msk 1%

Citronjuice 0.5 dl 0%

 

Garnityr:

Ägg 1.0 styck 2%

Mandelspån 1.0 dl 6%

Citron (juice+kött) 1.0 skiva 0%

Citronmeliss färsk %

 

Tillbehör:

Vaniljsås färdig 8.0 dl 67%

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om osötad pajdeg > Äts ej

Om söt pajdeg > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Deg: Knåda ihop alla ingredienser i en bunke, eller använd matberedare med kniv. Se alternativ nedan. Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter.
  2. Fyllning: Riv citronskal och pressa juice. Koka upp mjölk och citronjuice. Stäng av plattan.
  3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Rör ner citronskal och vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Låt sjuda på lägsta värme under vispning tills den tjocknat något. Krämen får inte koka, då skär den sig. Ställ in krämen i kylen för att svalna.
  4. Sätt ugnen på 225ºC.
  5. Paj: Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till två lika stora runda plattor. Klä en rund pajform med den ena plattan och lägg i citronkrämen. Lägg på den andra plattan och nyp ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån.
  6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Flytta sedan upp den till mitten av ugnen och grädda i ytterligare cirka 15 minuter. Täck med folie i slutet av gräddningen så att inte mandelspånen blir brända.
  7. Servera: Garnera med en citronskiva och citronmeliss. Servera med vaniljsås.

Kockens kommentar

Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan. Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.

Alternativ

Klassisk osötad pajdeg

Söt svensk pajdeg

Pâte sucrée, fransk söt pajdeg

Hemlagad vaniljsås

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Citronpaj med mandelspån