Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 465

Kcal / portion: 193

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1542 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 32%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 41%
Smör kallt 125.0 gram 59%
Vatten kallt 3.0 msk 0%
Tillbehör:
Plastfilm Äts ej
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Kockskolan:
Om osötad pajdeg > Äts ej
Om pajer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )
- Tärna smör. Ställ in smör och vatten i kylskåpet.
- Handblanda på bakbord eller i bunke. Böka snabbt ihop med fingrarna smör med mjöl till en inte alltför homogen massa. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en grynig massa. Degens skall inte knådas onödigtvis. Degtesta enligt nedan. Tillsätt mer vatten vid behov.
- I matberedare: Använd kniven. Pulsera samman smör och mjöl. Tillsätt vatten intill kanten och pulskör kort stund. Degtesta. Tillsätt mer vatten vid behov.
- Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg.
- Kyl: Forma degen till en boll och linda in i plastfilm, så att den inte torkar ur och tar smak av annat i kylskåpet. Platta till degen så blir det lättare att kavla ut senare. Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Paj: Ta ut degen och tryck ut den i en pajform. Picka många hål i degen med en gaffel. Ställ in pajen i kylskåpet i 20 minuter eller mer.
- Förgrädda: Sätt ugnen på 225°C. Ta ut pajen ur kylen. Grädda 10 minuter i ugn.
- Fyllning: För att skydda pajen att blötas upp av fyllning, penslas pajskalet innan det kallat med äggvita. Fuktig/blöt fyllning blandas med lite potatismjöl, vilket suger upp fukt.
Kockens kommentar
Klassisk svensk pajdeg är med vatten och utan ägg. En fransk pajdeg (pâte brisée) är torrare, innehåller inte vatten men ägg, vilket gör degen och resultatet fastare. Den förgräddas vanligtvis inte. Se recept via länk nedan. Läs mer > Om osötad pajdeg. Där finns också instruktionsfilmer. Se också hur proffsen gör > Proffsets frasiga pajdeg.
Alternativ
Fler recept inom Pajdeg till matpaj
Liknande recept som Klassisk svensk pajdeg med vatten
-
Klassisk svensk pajdeg med vatten
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte brisée, fransk pajdeg med ägg
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Proffsets krispiga pajskal
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabb pajdeg till matpaj
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Superenkel glutenfri pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen
-
Nyttigare pajskal
Svårighet: Lätt, Receptgivare: