Mördeg - pâte sablée

Foto: Meilleur du chef

Mördeg - pâte sablée

Lägg till ingredienser

Satser: 1

Mördeg:

 

Vetemjöl

4.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Smör el. margarin

200.0 

gram

 

Pâte sablée:

 

Vetemjöl

4.2 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Smör el. margarin

125.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

Vatten

0.5 

msk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Kakaopulver

 

 

Vaniljsocker

 

 

Kanel

 

 

Kardemumma mald

 

 

Ingefära mald

 

 

Sötmandel mald

 

 

Citronskal

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mördeg >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 2838

GBR (GI) / port: 91

Recept: 2838 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 30%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 575 gram)

Ingredienser

Visa:
Mördeg:

Vetemjöl 4.5 dl 33%

Strösocker 1.0 dl 13%

Smör el. margarin 200.0 gram 51%

 

Pâte sablée:

Vetemjöl 4.2 dl Äts ej

Strösocker 0.5 dl Äts ej

Smör el. margarin 125.0 gram Äts ej

Äggula 1.0 styck 2%

Vatten 0.5 msk Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Kakaopulver 0%

Vaniljsocker 0%

Kanel 0%

Kardemumma mald 0%

Ingefära mald 0%

Sötmandel mald 0%

Citronskal 0%

 

Kockskolan:

Om mördeg > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min )

Mördeg används huvudsakligen till småkakor. Till kavlade småkakor bör ägg tillsättas, ½ ägg eller 1 äggula och en matsked vatten per sats. Minska samtidigt mängden socker till hälften. Alternativt tillred fransk mördeg, pâte sablée. Läs mer > Om mördeg.

  1. Deg: Lägg mjöl i bunke eller på bakbord. Gör en grop i mitten. Tillsätt kylskåpskallt matfett (smör är godast) som delats i mindre bitar och socker (samt ägg om degen används till kavlade kakor). Tillsätt smaksättare beroende på kakalternativ.
  2. Arbeta snabbt samman degen med händerna till grynig massa. Forma en klump och tryck ut den ett par gånger med näven för att ta bort klumpar. Plasta in degen och lägg i kylskåp cirka 1 timme.
  3. I maskin: Vid maskinbearbetning är vinge/kniv bättre än krok. Använd lågvarv och bearbeta kort stund. Forma en klump, tryck eventuellt ut den, plasta in och kyl.
  4. Baka ut degen enligt respektive kaksort och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Arbeta i omgångar med en del av degen i taget lagom till en kakplåt. Låt övrig deg vänta i kylskåpet.
  5. Grädda kakorna 8-10 minuter (kavlade 5-7 minuter) mitt i ugn 175-200°C. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och kallna på galler.
  6. Förvaring: Färdig ogräddad deg förvaras i kylskåp inlindat i plastfilm. Hållbar 1-2 veckor. Kan även frysas i 1-2 månader. Färdiga kakor förvaras i lufttät burk. Gräddade kakor kan frysas i 2-3 månader.

Kockens kommentar

När kallt smör snabbt masseras ihop med strösocker och mjöl omsluts sockerkristallerna och mjölkornen av smöret, som inte blir helt integrerat (blandat). Konsistensen blir grynig, sandig, vilket eftersträvas i småkakor. Det är viktigt att inte bearbeta degen för mycket, för då försvinner effekten. Degen måste också kylas innan formning och gräddning. Ingrediens­mängderna kan variera inom vissa gränser. Viktigast är hanteringen av degen.

Ägg i mördeg kan vara hela, gulor eller vita och ingår oftast i kavlade kakor. Äggulor skapar en jämn och tät deg, vilket inte alltid är önskvärt. Äggvita ger vätska och en stabil och stadig deg när den koagulerar.

Pâte sablée ("sandig deg") är en fransk motsvarighet till mördeg med ägg. Mängd socker och matfett är mindre vilket ger ett lite annorlunda resultat. Pâte succrée är en degvariant som inte är "sandig" (se recept via länk nedan). Läs mer > Om mördeg.

Alternativ

Mördegskakor - grundrecept

Pâte succrée

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Mördeg - pâte sablée