Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak

Foto: Saras delikatesser

Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 50

Vetemjöl

3.0 

dl

Rågmjöl grovt

1.0 

dl

Smör kallt

150.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Vanillinsocker

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om skurna kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 481

Kcal / portion: 46

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2296 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 27%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 10 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 28%

Rågmjöl grovt 1.0 dl 8%

Smör kallt 150.0 gram 47%

Strösocker 1.0 dl 17%

Vanillinsocker 1.0 tsk 1%

 

Kockskolan:

Om skurna kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Deg: Arbeta snabbt ihop mjöl med tärnat smör till en smulig massa med fingrarna eller i maskin. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och arbeta ihop till en slät deg. Lägg gärna degen inplastad i kylen en halvtimme eller mer.
  2. Förvärm ugnen på 175C.
  3. Forma: Rulla degen till fingertjocka längder. Skär i 5-centimeters bitar. Tryck till degen med gaffel så att den plattas ut och får ränder. Lägg på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugn 12-15 minuter.

Kockens kommentar

En enkel vardagskaka med god rågsmak  - står det i kakboken Sju sorters kakor. Sara som bakat och tagit bilden ovan: Har ni bakat de här småkakorna? Om inte - gör det! (klicka på Sara under bilden för att se fler av hennes godsaker). En annan bloggare vid alias Mormors plommonmarmelad säger så här: Torplyckor på mormors vis skall vara trekantiga och inget annat.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Sätoftakakor

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak