Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 495

Kcal / portion: 58

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2882 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 29%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 4.5 dl 33%
Strösocker 1.0 dl 13%
Smör el. margarin 200.0 gram 51%
Vaniljsocker 4.0 tsk 2%
Kakaopulver 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om mördegskakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Swedish Spoon" under bilden ovan.
- Deg: Blanda vetemjöl, socker, smör skuret i bitar och vaniljsocker i en bunke till jämn smet utan att överarbeta degen.
- Dela degen på mitten. Blanda den ena delen med siktat kakaopulver.
- Forma lillfingerfingertjocka rullar. Lägg ihop två ljusa och två bruna rullar i schackmönster. Rulla lätt ihop till en rulle. Lägg in dem i kylskåp 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Ta ut rullarna och skär dem i 0.5-1 centimeter tjocka skivor. Lägg dem på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Grädda till fin gyllene färg i cirka 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Förvara i burk med lock i ett par veckor. Kan frysas i 6 månader.
Kockens kommentar
Bild chokladsnurror se > blogg.tresystrar.com.Chokladsnurror tillagas på samma deg som schackrutor. Kavla ut de båda degarna tunt till rektangulära plattor. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa och rulla ihop från långsidan. Skär i skivor 3-4 mm tjocka. Gräddas i 6 minuter.
Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Schackrutor och chokladsnurror
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan