Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 459

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3608 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 29%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mördeg:
Vetemjöl 4.0 dl 23%
Smör el. margarin 200.0 gram 40%
Strösocker 0.5 dl 5%
Äggula 1.0 styck 1%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 225.0 gram 29%
Äggvita 2.0 styck 1%
Karamellfärg 0%
Kockskolan:
Om skurna kakor > Äts ej
Om kavlade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Arbeta snabbt ihop mjöl, kallt tärnat smör, socker och ägg till en slät deg.
- Fyllning: Riv mandelmassa och blanda med äggvita. Färga med några droppar karamellfärg om så önskas.
- Forma: Kavla ut degen tunt till en rektangel 30-40 cm bred. Bred på mandelmassan och rulla ihop degen på längden. Plasta in och lägg i kylskåp en timme eller mer så att den hårdnar.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Skiva rullen i cirka 4 millimeter tjocka skivor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugn 10-12 minuter.
Kockens kommentar
Karusellkakor är en kavlad kaka som skivats. Kakan i receptet ser inte ut som på bilden utan är gul-brun i cirklar. Kakan på bilden tillagad och fotograferad av alias "Fnissan". Hon har inte fyllt degen med mandelmassa utan färgat hälften av degen med sockerkulör. Klicka på Fnissan under bilden för att komma till hennes blogg. En variant på karusellkakor är så kallade Chokladrullar. Se dito recept.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Karusellkakor
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan