 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mandelmassa färdig
(mandelmassa, bakmassa, figurmassa, rostad mandelmassa)
                 almond paste
                almond paste
              
                 pâte d´armandes
                pâte d´armandes
              
                 pasta di mandorla
                pasta di mandorla
              
                 Mandelmasse
                Mandelmasse
              
                 pasta de almendras
                pasta de almendras
              
Mandelmassa bör viktmässigt till minst hälften bestå av finmald sötmandel och högst halva vikten av florsocker (se recept > Hemlagad mandelmassa). Jämför med marsipan = 1 del mandel och 2 delar socker. Massa med högre sockerhalt än 50% fick förr inte kallas för mandelmassa, utan benämndes marsipan. Denna regel gäller inte längre för industrin efter 2003. Industriellt tillverkad mandelmassa kallas bakmassa eller figurmassa. Sådan massa brukar till en del innehålla malda aprikos- eller plommonkärnor. Läs mer > Sötmandel. Jämför med > Choklad- och nötkräm. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Förvaras i tättslutande plastpåse i kylskåp. Lång hållbarhet. Om mandelmassan blivit torr och hård kan den mjukas upp genom att stoppa den i dubbel plastpåse som läggs i en skål med varmt vatten.
Hälsa: Mandelmassa är mycket kaloririkt, cirka 460 Kcal/100g. Sockerhalten är hög och ohälsosamt på liknande sätt som socker och andra sötsaker. Fetthalt cirka 23%. Mandel har låg halt av mättat fett (~5%) och hög andel enkelomättat (~34%) och fleromättat fett (~11%), vilket anses hälsosamt.
SÅ ANVÄNDS MANDELMASSA
Mandelmassa som är smakrikare än marsipan används som fyllning i bakverk som mazariner och konfektyrer. Oumbärlig i semlor. Ibland blandas mandelmassa med smör för att användas som fyllning. Kall mandelmassa är lättare att riva när den skall finfördelas. Läs mer > Om smörkrämer, remons.
Rostad mandelmassa är gott som snacks eller som strössel på bakverk. Riv mandelmassa grovt. Lägg ut på bakplåt med ugnspapper. Rosta i 200C tills gyllenbrunt i cirka 15 minuter, Akta att det inte bränns vid. Ta ut och låt torka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Mandelmassa färdig
Det finns 59 recept med Mandelmassa färdig
- 
                
                    ÄppelflarnstårtaTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Wienerkammar (kammar)Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nationaldagsbakelsen, SverigebakelsenTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Borgmästarkrans, flätad wienerbrödskransTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i formSvarighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    RabarbertarteletteTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Biskvi, chokladbiskvierTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    JulbullarTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                