Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 342
Kcal / portion: 510
GBR (GI) / port: 16
Recept: 5102 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 15%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Smör el. margarin 100.0 gram 14%
Mjölk 3.0 dl 4%
Strösocker 1.0 dl 7%
Ägg 1.0 styck 1%
Salt 0.5 tsk 0%
Vetemjöl 10.0 dl 41%
Vattenreduktion -1.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Tillval:
Hjorthornssalt } 2.0 tsk 0%
Kardemumma grovmald 1.0 tsk 0%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 150.0 gram 14%
Mjölk 2.5 msk 0%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Florsocker till garnering 1.0 msk 1%
Grädde 2.0 dl 14%
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Sikt Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (cirka 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Rör om så att jästen löses upp.
- Tillsätt socker, ägg och salt, samt kardemumma om så önskas. Eventuellt även hjorthornssalt (se kommentar).
- Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till en smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Forma: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 225-250°C.
- Garnering: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna vilket ger blank yta (ej nödvändigt).
- Grädda i ugn 10-12 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk till en grynig smet. Fyll varje bulle med 2-3 matskedar.
- Vispa grädde fast. Lägg eller sprita på grädde. Lägg på locket och sikta florsocker över.
Kockens kommentar
En standardsats som denna ger 10 stora, 20 små, eller 30 minibullar. En enda stor bulle av satsen kallas semmelkrans (se dito recept). Kardemumma är klassisk smaksättare och ibland ingår även hjorthornssalt utöver bakpulver för att degen skall jäsa extra (läs mer > klicka på ingrediensen). Semlor kan bakas utan ägg. Mjöl- och smörmängd varierar en del i olika recept. Förr åt man ofta fastlagsbullen stående i varm mjölk, Se recept > Hetvägg.
Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen, det vill säga dagen före fastan. Namnet påminner om den goda mat man åt innan fastandet, varav våra dagars semlor, även kallat fettisdagsbulle eller fastlagsbulle, är ett minne. Semla från latinets "simila" = det finaste vetemjölet. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Läs mer > Om semlor.
Vattenreduktion = vätska som förångas vid gräddningen. Degvikt/bulle = 115 gram, tillagat bröd ~95 gram. Läs mer > Om vattenförändringar.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan