Lägg till ingredienser

Sats dl: 2

Sötmandelkärna

2.0 

dl

Hasselnötskärnor

0.5 

dl

Äggvita

1.0 

styck

Hermesetas strö }

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om GI-metoden >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 487

Kcal / portion: 455

GBR (GI) / port: 1

Recept: 910 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 41%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 94 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandelkärna 2.0 dl 75%

Hasselnötskärnor 0.5 dl 18%

Äggvita 1.0 styck 2%

Hermesetas strö } 1.0 dl 3%

 

Kockskolan:

Om GI-metoden > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Om semlor > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Häll i mandeln och låt koka cirkaa 10 sekunder. Häll över i ett såll och låt svalna något. Tryck ut mandeln ur skalet med fingrarna.
  2. Lägg alla ingredienser i en matmixer. Mixa till slät massa. Lägg massan i kylskåp tills den skall användas.

Kockens kommentar

Kalorimängden i GI-mandelmassa är i stort sett densamma som i vanlig mandelmassa (= GI 17), cirka 500 Kcal/100 gram. Förklaringen till GI-skillnad är att florsockret bytts ut till syntetiskt sötningsmedel.

I stället för Hermesetas kan man använda andra syntetiska sötningsmedel som Canderel. Dessa sötningsmedel innehållet fruktsocker (Gi 20) och maltsocker (Gi 105) vilket i snitt ger ett GI på cirka 40. Detta är ett lägre GI-värde än för honung (Gi 55) och för vanligt vitsocker (Gi 68).

Alternativ

Klassisk mandelmassa

GI-semlan

Klassiskt semla

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som GI-mandelmassa