 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hasselnötter
(hassel, filberthassel, filbertnöt, turkisk hassel, hasselnötskräm, hasselnötssmör, hasselnötsmjölk)
Latin: Corylus avellana
                 hazelnut, filbert nut
                hazelnut, filbert nut
              
                 noisette, aveline noisette
                noisette, aveline noisette
              
                 nocciole
                nocciole
              
                 Haselnuss
                Haselnuss
              
                 avellana
                avellana
              
Hassel är vanligtvis en yvig buske tack vare talrika rotskott, i sällsynta fall träd i tät terräng. Vanligen 3-4 meter hög, men trädformad kan bli 12 meter. De gröna bladen är nästan runda. Hasseln blommar mycket tidigt på våren före lövsprickningen, ibland när snön fortfarande ligger kvar. Kännetecknade är också hanblommorna som sitter i långa gulbruna hängen. Frukten (nötterna) sitter i grupper och har små flikiga gröna svepeblad ("hattar"). Det finns ett 15-tal arter i Hasselsläktet tillhörande familj Björkväxter. De är hemmahörande i tempererade områden på Norra Halvklotet främst i Europa inklusive Turkiet. Vanligast är arten Hassel (Corylus avellana), i Sverige vildväxande i södra och mellersta Sverige. Se recept med hasselnöt, klicka på "recept" till högern om bilden.
Hasselnöt är hasselns frukt. Det är en centimeterstor tjockskalig rund nöt. Biologiskt är hasselnöt en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt).
- Karaktär nötkärna: Rund nöt med hårt skal.
- Vikt: 1 dl = 65 gram. 100g = 1,55 dl.
- Fetthalt cirka 63%.
- Smak: Torr nötig smak.
- Alternativ vara: Valnötter, mandel.
- Försäljning: Hasselnötter säljs hela skalade, hackade eller som flarn. Även rostade och förvällda. Oskalade främst till jul.
- Jämförpris: Lågt - högt nötpris, 150-450 kr/kilo. Nötkräm 60-300 kr/kilo (Nutella cirka 80). Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
- Förvaring: Torrt och mörkt och åtskilt från varor med stark lukt. Bör inte lagras en längre tid då kärnorna härsknar med tiden, vilket särskilt gäller orostade nötter.
Hasselnötskräm ("smör") är mixade eller finmalda nötter som smaksätt på olika sätt. Klassisk sådan är varumärket Nutella. Läs mer >  Om choklad- och nötkräm.
Hasselnötsdryck ("hasselnötsmjölk"): är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetarisk dryck.
Hälsa/näring: Hasselnötter är extra energirika, cirka 650 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (~5%), medan andelen enkelomättat (~49%) och fleromättat fett (~7%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Miljö: Att plocka hasselnötter ingår inte i allemansrätten, utan tillstånd krävs av markägaren. Redan på medeltiden  var det förbjudet att plundra hassel.
Odling: Förr anlades i Sverige "nottargårdar" (nötgårdar) för odling. Hassel odlas flitigt i många länder, främst arten Hassel, men också Filberthassel och Turkisk hassel. Det finns många förädlade varianter. Inom bageribranschen används mest turkiska nötter som har högre fetthalt och är smak- och aromrikare än till exempel spanska och italienska sådana.
Produktion: Världsproduktionen av hasselnötter med skal var 2016 cirka 750 tusen ton, varav Turkiet svarade för 56% och Europa 21% främst Italien. Övriga världen 23% Källa: FAOSTAT.
SÅ ANVÄNDS HASSELNÖTTER
Hasselnöten används vanligen i desserter, bakverk och konfektyrer, ofta tillsammans med choklad. Utmärkande i klassiska bakverk som Budapestbakelse, och Schwarzwaldtårta. Passar till fruktsallader, då gärna rostade vilket framhäver smaken. Av nötterna pressas matolja (läs mer > Smaksättaroljor).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Hasselnötter
Det finns 68 recept med Hasselnötter
- 
                
                    Biscotti - nötskorpor, mandelskorporTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Nötklickar, nötkakor - glutenfria kakor med potatismjölSvarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chokladsockerkaka med nötterTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Ljummen sötpotatissallad med strimlad kyckling, ingefära och hasselnötterTid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf 
- 
                
                    Semellängd med nöttoppingTid: 1 tim 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Paris-Brest, franskt cykelbakverkTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fruktsallad med avokado (frukost)Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Tvärnöskinka med kanelkokt fikon och hasselnötterTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Äppelpaj med bovete och hasselnötterTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Heta limenötterTid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                