Pistaschnötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pistaschnötter

(pistagenötter, pistaschmandel, pistagemandel, grönmandel)

Latin: Pistacia vera

Engelsk översättning pistachio

Fransk översättning pistache

Italiensk översättning pistacchio

Tysk översättning Pistaziennuss

Spansk översättning almendra pistacho

Pistacia är ett släkte träd med ett 15-tal arter inom samma familj som cashew (Anacardiaceae), men det är arten Pistacia vera som främst konsumeras. Trädet är hemmahörande i Mellanöstern och Centralasien sedan urminnes tid. Idag är Iran världens största producent. Det är ett lågvuxet, lövfällande träd med parbladiga blad, vars rosa frukt är en stenfrukt som sitter samlade i grupper (läs mer > Biologisk indelning frukt). Se film via länk nedan.

Pistaschnöt är frukten från pistasch­­trädet. Det är en liten rosaröd plommonliknade frukt ett par centimeter lång. Frukten har ett yttre läderartat skal som omsluter en nöt med tunt hårt skal. Vid mognad spricker nöten upp i sidan. Innanför finns ett litet kantigt frö (nötkärna), ett grönt frö omslutet av ett tunt brunt skal. Nöten benämns ibland pistagemandel  (mest förr), men den är inte släkt med mandel. Namnet för att den har vissa likheter mandel och för att krakmandel förr benämndes så. Se recept med pistagenötter, klicka på "recept" till högern om bilden.

  • Karaktär nötkärna: Kantigt rundoval grön nöt, cirka 1 cm i diameter. 
  • Vikt: 1 dl = 60 gram. 100g = 1,7 dl.
  • Fetthalt cirka 76%.
  • Smak: Pistaschmandel har en unik nötsmak.
  • Alternativ vara: Paranöt eller andra trädnötter.
  • Försäljning: Säljs rostad med eller utan skal. Ekologiska är inte så vanligt förekommande.
  • Jämförpris: Högt - mycket högt nötpris, 300-600 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Pistagenöten liknar mandeln i det att den är mindre energirik än många andra nötter, cirka 700 Kcal/gram och har lägre fettmängd cirka 48%. Mängden mättat fett är cirka 6%, enkelomättat ~33% och fleromättat fett ~7%. Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Produktion: Världsproduktionen av pistagenötter med skal var år 2016 cirka 1 miljoner ton, varav Iran svarade för ~34%, USA 30% och Turkiet 16%. Övriga välrden cirka 20%. Källa: FAOSTAT.


SÅ ANVÄNDS PISTASCHNÖTTER

Pistagenötter används som snacks, i konfektyrer, desserter som glass, sallader, grytor och efterrätter, särskilt i produktionsländerna. Av nötterna pressas mörkgrön nötig olja med speciell stark smak (läs mer > Smaksättaroljor).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om nötter, mandlar, frön

Matbiologi frukt

Nötallergi

Diverse nöt- och fröoljor

Film: Pistaschproduktion i Iran

Recept med Pistaschnötter

Det finns 18 recept med Pistaschnötter