Squashbollar med saffransris och raita (GI)

Squashbollar med saffransris och raita (GI)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Squash

2.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Kikärter torkade

2.0 

dl

Sötmandel skalad

2.0 

dl

Koriander färskhackad

0.5 

dl

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Spiskummin mald

1.0 

tsk

Matlagningsyoghurt

1.0 

dl

Rapsolja

1.0 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

 

Saffransris

 

 

 

Gul lök

2.0 

styck

Kummin hel

1.0 

tsk

Kanelstång

1.0 

styck

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Kryddnejlika

4.0 

styck

Gurkmeja mald

0.5 

tsk

Saffran

0.5 

gram

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Basmatiris

3.0 

dl

Vatten

6.0 

dl

Pistaschenötter med skal

1.0 

dl

Russin

1.0 

dl

 

Raita

 

 

 

Gurka

0.5 

styck

Morot

0.5 

styck

Rödlök

0.5 

styck

Tomater

1.0 

styck

Matlagningsyoghurt

2.0 

dl

Spiskummin mald

1.0 

krm

Paprikapulver

1.0 

krm

Koriander färskhackad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Läs om GI-metoden >

 

 

Läs om GB/GBR >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 1008

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4032 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 6%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 819 gram)

Ingredienser

Visa:

Squash 2.0 styck 3%

Gul lök 1.0 styck 1%

Chilifrukt röd 1.0 styck 0%

Kikärter torkade 2.0 dl 15%

Sötmandel skalad 2.0 dl 17%

Koriander färskhackad 0.5 dl 0%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Spiskummin mald 1.0 tsk 0%

Matlagningsyoghurt 1.0 dl 3%

Rapsolja 1.0 dl 19%

Salt och svartpeppar 0%

 

Saffransris 

Gul lök 2.0 styck 3%

Kummin hel 1.0 tsk 0%

Kanelstång 1.0 styck Äts ej

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Kryddnejlika 4.0 styck 0%

Gurkmeja mald 0.5 tsk 0%

Saffran 0.5 gram 0%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Basmatiris 3.0 dl 21%

Vatten 6.0 dl 0%

Pistaschenötter med skal 1.0 dl 5%

Russin 1.0 dl 5%

 

Raita 

Gurka 0.5 styck 1%

Morot 0.5 styck 0%

Rödlök 0.5 styck 1%

Tomater 1.0 styck 0%

Matlagningsyoghurt 2.0 dl 6%

Spiskummin mald 1.0 krm 0%

Paprikapulver 1.0 krm 0%

Koriander färskhackad 2.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Läs om GI-metoden > Äts ej

Läs om GB/GBR > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Skapat av: Ulrika

Tillagning

  1. Skär gurka och morot i små tärningar. Skala och finhacka rödlök. Dela, kärna ur och hacka tomat.
  2. Blanda allt med yoghurt. Smaksätt med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Strö på koriander. Blanda väl. Låt stå i kylen en timme innan servering.
  3. Stöt nejlika i en mortel. Skala och skiva lök till riset. Hetta upp en kastrull med rapsolja. Fräs löken några minuter.
  4. Tillsätt kummin, kanelstång, kardemumma, nejlika, gurkmeja, saffran och pressad vitlök. Låt steka någon minut. Häll i ris och vatten. Låt koka cirka 20 minuter. Blanda i hackade pistagenötter och russin.
  5. Riv squash och lök grovt. Hacka chili fint. Blanda alla ingredienser till bollarna till en färs. Smaka av med salt och peppar.
  6. Forma till bollar. Stek eller fritera i rapsolja några minuter tills de blir gyllenbruna. Servera med saffransris och en klick raita.

Kockens kommentar

Kockskolans kommentar: GBR 16 = Extremt högt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.

Fler recept inom Grön rätt i panna/ugn

Liknande recept som Squashbollar med saffransris och raita (GI)