Squashbollar med saffransris och raita (GI)
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 123
Kcal / portion: 1008
GBR (GI) / port: 3
Recept: 4032 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Squash 2.0 styck 3%
Gul lök 1.0 styck 1%
Chilifrukt röd 1.0 styck 0%
Kikärter torkade 2.0 dl 15%
Sötmandel skalad 2.0 dl 17%
Koriander färskhackad 0.5 dl 0%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Spiskummin mald 1.0 tsk 0%
Matlagningsyoghurt 1.0 dl 3%
Rapsolja 1.0 dl 19%
Saffransris
Gul lök 2.0 styck 3%
Kummin hel 1.0 tsk 0%
Kanelstång 1.0 styck Äts ej
Kardemumma mald 1.0 tsk 0%
Kryddnejlika 4.0 styck 0%
Gurkmeja mald 0.5 tsk 0%
Saffran 0.5 gram 0%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Basmatiris 3.0 dl 21%
Vatten 6.0 dl 0%
Pistaschenötter med skal 1.0 dl 5%
Russin 1.0 dl 4%
Raita
Gurka 0.5 styck 1%
Morot 0.5 styck 0%
Rödlök 0.5 styck 1%
Tomater 1.0 styck 0%
Matlagningsyoghurt 2.0 dl 6%
Spiskummin mald 1.0 krm 0%
Paprikapulver 1.0 krm 0%
Koriander färskhackad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Läs om GI-metoden > Äts ej
Läs om GB/GBR > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Skapat av: Ulrika
Tillagning
- Skär gurka och morot i små tärningar. Skala och finhacka rödlök. Dela, kärna ur och hacka tomat.
- Blanda allt med yoghurt. Smaksätt med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Strö på koriander. Blanda väl. Låt stå i kylen en timme innan servering.
- Stöt nejlika i en mortel. Skala och skiva lök till riset. Hetta upp en kastrull med rapsolja. Fräs löken några minuter.
- Tillsätt kummin, kanelstång, kardemumma, nejlika, gurkmeja, saffran och pressad vitlök. Låt steka någon minut. Häll i ris och vatten. Låt koka cirka 20 minuter. Blanda i hackade pistagenötter och russin.
- Riv squash och lök grovt. Hacka chili fint. Blanda alla ingredienser till bollarna till en färs. Smaka av med salt och peppar.
- Forma till bollar. Stek eller fritera i rapsolja några minuter tills de blir gyllenbruna. Servera med saffransris och en klick raita.
Kockens kommentar
Kockskolans kommentar: GBR 16 = Extremt högt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.
Fler recept inom Grön rätt i panna/ugn
Liknande recept som Squashbollar med saffransris och raita (GI)
-
Bakade primörbetor med ansjovissmör
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffranspannkaka med fårost
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Griljerade auberginetournedos
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Mozarellaöverbakade squashbåtar
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Pumpalåda med kassler
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesampanerad bönburgare
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Ugnslagad romanesco med kikärter, vegansk lätt måltid
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade GI-burgare med chilimajonnäs och dijonsenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon