Pinjenötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pinjenötter

(paraplytall, piniol, tallfrön)

Latin: Pinus pinea, Pinus koraiensis, Pinus gerardiana, Pinus sylvestris

Engelsk översättning pine nut

Fransk översättning pignon de pin

Italiensk översättning pinoli

Tysk översättning Pinienkerne

Spansk översättning piñónes, piñón nacional

Pinjeträd (lat. Pinus) är arter inom Tallsläktet tillhörande familj Tallväxter, varav den svenska tallen (Pinus sylvestris) är en av många. Fruktkärnorna (fröerna) är ätliga, men endast ett 20-tal är tillräckligt stora, värda att skörda. Främst handlar det då om frön från medelhavstallen (Pinus pinea), den koreanska tallen (Pinus koraiensis), som är den mest sålda och Chilgoza Pine (Pinus gerardiana) som växer i västra Himalaya. Därutöver finns 4 andra arter vars frön också används, men i mindre utsträckning. Medelhavstallen är hemmahörande i större delen av Medelhavs­området. Den kan bli över 20 meter hög med en paraplyformad trädkrona av barrtäckta grenar. Den får stora kottar som ger ätliga frön.

Pinjenöt (piniol) är frön från pinjeträdets kottar som innehåller ett 50-tal frön med hårt skal. Innanför finns ett litet vitt fröämne, det vi kallar pinjenöt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

  • Karaktär nötkärna: Droppformat vitt frö, cirka 1/2 centimeter lång.
  • Vikt: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,7 dl.
  • Fetthalt cirka 68%.
  • Smak: Smörig mild nötsmak med honungstoner.
  • Alternativ vara: Macadamia eller andra trädnötter.
  • Försäljning: Skalade naturella (orostade) är allmänt förekommande i små påsar.
  • Jämförpris: Mycket högt nötpris, 500-1000 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Pinjenöten liknar väl trädnötter i smak och näringsvärden. De är energirika 650-700 Kcal/100 gram och fettrika (~68%). Mängden mättat fett är låg (~5%), men rik på enkelomättat (~19%) och fleromättat fett (~34%). Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Odling/produktion: Internationella produktionsuppgifter saknas. Mängden är inte så stor, ett par 100.000 ton per år. Fröna plockas från vilda träd. Produktion sker i många länder, framför allt i Asiens nordligare delar som Korea, Kina, Afghanistan och Ryssland. De nötter som säljs i Sverige kommer främst från Sydeuropa.


SÅ ANVÄNDS PINJENÖTTER

Pinjenötter används bredare än andra nötter, ofta rostade. Förutom i bakverk, bröd och desserter används de flitigt i mat. I sallader, till kött och fisk. Det är en huvudingrediens i klassiska Pesto Genovese (läs mer > Om oljepasta, pesto). Det finns tallolja, men den pressas inte ur nötterna utan destilleras ur stubbar, barr eller kottar. Sådan olja används inte i matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om nötter, mandlar, frön

Nötallergi

Om oljepasta, pesto

Film: Plocka pinjenötter

Recept med Pinjenötter

Det finns 46 recept med Pinjenötter