Latin: Carya illinoënsis
                 pecan
                pecan
              
                 amande de pécan
                amande de pécan
              
                 noce pecan
                noce pecan
              
                 Hichorynuss
                Hichorynuss
              
                 almendra pecana
                almendra pecana
              
Pekanträdet är en art i släktet Hickory tillhörande familjen valnötsväxter, hemmahörande i Mexico och väster om Mississippiflodens nedre del i USA. Det är Texas symbolträd. Det finns flera förädlade varianter. Pekan är ett lövfällande träd som blir 20-40 meter högt och 12-23 meter brett. Bladen är parbladiga och doftande. Namnet "pecan" kommer från indianstammen Algonquian, vars betydelse avsåg hårda nötter till vilka man behövde en sten att knäcka dem med. Se film via länk nedan > Pekanodling USA.
Pekannöt är frukten från pekanträdet. Frukten är biologiskt en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt) med ett köttigt fruktskal ytterst. Innanför finns en tunnskaligt, blankt, rödbrunt och slätt nötskal, innehållande en rynkad nötkärna (liknande valnöt fast avlång). Se recept med pekannöt, klicka på "recept" till högern om bilden.
- Karaktär nötkärna: Rynkad liknande valnöt, fast något längre, cirka 3 centimer.
- Vikt: Cirka 2,5 gram/styck. 1 dl 40 gram, 100 gram = 2,5 dl.
- Fetthalt cirka 68%.
- Smak: Smörig, lätt sötaktig nötsmak.
- Alternativ vara: Valnöt eller annan trädnöt.
- Försäljning: Säljs skalad och torkad/rostad i välsorterade butiker. Med skal brukar förekomma främst till jul.
- Jämförpris: Medel - högt nötpris. Skalad 200-400 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
- Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.
Pekanmjölk (dryck) är finmalda nötter blandat med vatten, som sedan silas. Enkelt att tillreda själv. Läs mer > Vegetabilisk dryck.
Hälsa/näring: Pekannöt är energirik, 650-700 Kcal/gram. Fetthalten är hög, ~68%. Mängden mättat fett är lågt (~5%), medan andelen enkelomättat (~42%) och fleromättat fett (~17%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Odling/produktion: Totalt produceras cirka 200.000 ton nötter per år, varav merparten i USA.
SÅ ANVÄNDS PEKANNÖTTER
Pekannöten äts som snacks och används vanligen i desserter som glass, bakverk och konfektyrer, ofta tillsammans med choklad. Passar till fruktsallader, då gärna rostade vilket framhäver smaken. I USA är Pecan Pie klassisk, se recept > Classic Pecan Pie. Av nötterna pressas olja (läs mer > Smaksättarolja).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Pekannötter
Det finns 5 recept med Pekannötter
- 
                
                    Crêpes med frukt och nötfyllningTid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspajTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kakor med vit choklad och pekannötterTid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery 
- 
                
                    Chokladbars med pecannötterTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Kaffebiten med chiliTid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                