Cashewnötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Cashewnötter

(acajoufrukt, acajounöt, acajoumandel, cashewkärnor, elefantlus, cashewdryck, cashewmjölk, cashewsmör, cashewskalolja)

Latin: Anacardium occidentale

Engelsk översättning cashew, cashew apple

Fransk översättning acajou

Italiensk översättning anacardio

Tysk översättning Acajounuss

Spansk översättning anacardo

Acajouträdet (cashewträdet) är ett ständigt grönt tropiskt träd som kan bli upp till 14 meter högt. Ursprung i nordöstra Brasilien, varifrån den spritts till andra tropiska områden i västra Afrika och Sydostasien. Portugiserna upptäckte nöten i mitten av 1500-talet och exporterade den till Europa. Acajoufrukten är en märklig tingest, som när den mognat ser ut som en uppochnervänd mindre gul paprika 5-10 centimeter lång. Det är en ätbar "falsk frukt" (läs mer > Biologisk indelning frukt), som kallas cashewäpple för att den smakmässigt liknar äpple. Trädets äkta frukt (cashewnöten) är en njurformad svart stenfrukt, som hänger under "äpplet" (läs mer > Biologisk indelning frukt).

Cashewnöt (cashew, acajounöt, "elefantlus") är acajouträdets njurformade frö. Fröet omsluts av ett tjockt och ett tunt skal som är giftigt. Se recept med cashew, klicka på "recept" till högern om bilden.

  • Karaktär nötkärna: Njurformad.
  • Vikt: 1 dl = 60 gram. 100 g = 1,7 dl.
  • Fetthalt cirka 46%.
  • Smak: Mäktig, smörig lätt sötaktig nötsmak.
  • Alternativ vara: Macadamianöt, jordnötter.
  • Försäljning: Nötterna säljs alltid skalade, saltade eller osaltade.
  • Jämförpris: Lågt - högt nötpris, 150-350 kr/kg. Ekologiska 200-450 kr/kg. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Cashewsmör är finmalda cashewnötter liknade jordnötssmör. Enkelt att tillreda själv. Rosta nötterna i ugn 200°C tills de fått lite färg. Mixa nötterna med lite matolja till en kladdig jämn smet. Smaka av med salt.

Cashewdryck ("cashewmjölk") är finmalda nötter blandat med vatten, som sedan silas. Enkelt att tillreda själv. Färska nötter blötläggs i hett vatten i 15 minuter, eller i rumstempererat i minst två timmar. Skölj av. Mixa samman med vatten och valfria smaksättare som vanilj, socker, dadlar, salt med mera. Läs mer > Vegetarisk dryck.

Hälsa/näring: Nötskalet är giftigt varför nötterna alltid säljs skalade. Dessutom mestadels rostade, vilket förstör giftet i oljerester på skalet. Naturella orostade nötter kan ibland ge allergilikande reaktion. Cashewnöten är energirikt, cirka 600 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (~9%), medan andelen enkelomättat (~27%) och fleromättat fett (~8%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Produktion: Världsproduktionen av cashewnötter med skal var år 2016 cirka 4,9 miljoner ton, varav 51% i västra Afrika med Nigeria som största producent (20% av världsproduktionen) och 47 % från Asien med Vietnam som största producent (24% av världsproduktionen), därnäst Indien (14%). Övriga världen 2%. Källa: FAOSTAT.


SÅ ANVÄNDS CASHEWNÖTTER


Cashewnötter används som snacks, i konfektyrer, sallader, grytor och efterrätter, särskilt i produktionsländerna. Passar väl i kyckling- och curryrätter. Cashewäpplen används som frukt och vid sprittillverkning, bland annat i indiska Goa ("feni"). I Brasilien är cashewjuice mycket populärt (malda nötter med vatten och smakämnen). Cashewsmör används på samma sätt som jordnötssmör på smörgås eller dylikt. Av nötterna pressas olja (läs mer > Smaksättaroljor) och av skalen pressas en brännande skarp och giftig olja, som i luft oxiderar och blir svart. Används som färgämne. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Matbiologi frukt

Nötallergi

Vegetabilisk dryck

Om nötter, mandlar, frön

Diverse nöt- och fröoljor

Film: Cashewproduktion

Film: Cooking Raw Cashew Nuts

Recept med Cashewnötter

Det finns 34 recept med Cashewnötter