Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kycklingfilé med skinn

400.0 

gram

Smör till stekning

1.0 

msk

Tikka masala kryddmix

35.0 

gram

Vatten

1.0 

dl

Creme fraiche

2.0 

dl

 

Garnering:

 

Paprika röd

0.5 

styck

Cashewnötter osaltade

1.0 

dl

Koriander färsk

0.5 

kruka

 

Alternativ:

 

Garam masala

 

 

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

Chapati flatbröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Om masala >

 

 

Så bräseras kyckling >

 

 

Om indiskt flatbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 662

GBR (GI) / port: 14

Recept: 2648 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 9%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 366 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingfilé med skinn 400.0 gram 22%

Smör till stekning 1.0 msk 4%

Tikka masala kryddmix 35.0 gram 4%

Vatten 1.0 dl 0%

Creme fraiche 2.0 dl 24%

 

Garnering:

Paprika röd 0.5 styck 1%

Cashewnötter osaltade 1.0 dl 12%

Koriander färsk 0.5 kruka 0%

 

Alternativ:

Garam masala Äts ej

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 33%

Chapati flatbröd 0%

 

Kockskolan:

Om masala > Äts ej

Så bräseras kyckling > Äts ej

Om indiskt flatbröd > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull eller gryta.
  2. Skär kycklingen i grova tärningar och stek bitarna i smör tills de har fått lite färg.
  3. Sänk till medelvärme och häll på kryddmix och vatten. Tillsätt crčme fraiche och koka upp.
  4. Sänk till låg värme och låt grytan puttra i 2-3 minuter eller tills kycklingen är klar.
  5. Garnera med hackad paprika, nötter och färsk koriander.
  6. Tillbehör: Koka under tiden ris enligt anvisning på förpackning, eller servera chapati flatbröd till. 

Kockens kommentar

Detta är ett förenklat recept av Chicken tikka masala (tikka = bitar, masala = krydd­blandning), en indisk-pakistanskinspirerad kycklinggryta med masalasås (läs mer > Om masala). Såsen innehåller tomater, kokosgrädde med mera och olika kryddor som chilipeppar, lök, ingefära, spiskummin, koriander, gurkmeja, kardemumma, svartpeppar och tamarind. Förekommer i många varianter. Det finns Tikka Spice Mix att köpa i Sverige. I Indien finns kryddblandningen garam masala (se dito). Rätten anses skapad av en pakistanier Ahmed Aslam Ali boende Glagow i Skottland. Liknande rätter under annat namn har funnits i Indien och Pakistan sedan lång tid. Klicka på texten under bilden för att se film.

Alternativ

Indian chicken curry

Kreolsk gumbo

Hemlagad chapati

Fler recept inom Bräserad kyckling, grytor ¤

Liknande recept som Chicken tikka masala