Tomat&basilika, franska örter och naturell (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Creme fraiche

(vegetabilisk fraiche, laktosfri crème fraiche, Hemlagad crème fraiche)

Engelsk översättning Creme fraiche

Fransk översättning Crème fraîche, crème légère fraîche

Italiensk översättning Creme fraiche

Tysk översättning Creme fraiche

Spansk översättning Creme fraiche

Att syra grädde eller mjölk är en gammal konserve­ringsmetod. Mjölksyrebakterier tillsätts grädde vavid sur grädde, gräddfil, crème fraiche, smetana (ryskt) och dylikt erhålles. Läs mer > Om grädde.

Crème fraîche
(fr. "färsk grädde"), är lätt syrad grädde med god hållbarhet. Tillverkas av homogeniserad och högpastöriserad grädde som syrats med mjölksyra­bakterier. Franskans "färsk grädde" är något förvirrande eftersom grädden är syrad. I Frankrike är den "färsk" för att varan förpackats och levererats från producent inom 24 timmar. Crème fraîche liquide, det vill säga flytande, är inte "crème fraiche" utan detsamma som vispgrädde (läs mer > Om grädde).

  • Fetthalt: 30%+, lättfraiche (crème légère fraîche) 12%+, minifraiche: 5%.
  • Smak: Krämig konsistens med syrlig smak, aningens söt med nöttoner. Dessutom smaksatt på allehanda sätt.
  • Alternativ vara: Vispgrädde. Lättfraiche kan ersättas med gräddfil.
  • Försäljning: Crème fraîche finns med olika fetthalter (34%, 13-15%, 5%) och med olika smaker. Även laktosfri.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Ej lämplig att frysas.
  • Hållbarhet i oöppnad fpk: 4 veckor. Öppnad 3-5 dagar.

Hemlagad crème fraiche: Blanda 2,5 dl vispgrädde med 1 tsk kärnmjölk och ljumma den till max 30°C. Häll över i burk som täcks lätt. Låt stå i 20-30°C värme tills den tjocknar, beroende på rumstemperatur i 5-36 timmar. Rör därefter om, täck över och ställ in i kylskåp.

Vegetabilisk fraiche: I handel förekommer även vegetabilisk fraiche som alternativ. Läs mer > Vegetabilisk grädde.


SÅ ANVÄNDS CRÈME FRAICHE

Crème fraiche med hög fetthalt har konsistensgivande effekt och är bra till att reda av grytor, såser och soppor, särskilt som den kan värmas upp utan att den skär sig. Passar till fisk, grönsaker, pasta, patéer, gryträtter, desserter, frukt och bär. Hårt vispad blir konsistensen hårdare, lätt rörd blir den lösare. Uppvispad passar den till garnering, fyllningar och i soppor samt som dip. Lättfräsch och minifräsch skär sig lätt om de upphettas. Lättfräsch kan användas på samma sätt som gräddfil. Crème fraiche kan användas som vispgrädde, till exempel vispas, om den blandas med 1 del mjölk eller vatten och 3 delar crème fraiche.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Gräddfil, sur grädde

Om grädde

Recept med Creme fraiche

Det finns 325 recept med Creme fraiche