Kaffegrädde

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kaffegrädde

(kaffegrädde (fett 10-12%), Krongrädde (fett 10%), Kelda kaffegrädde (fett 10%), Milda Kaffe (fett 10%))

Engelsk översättning sterilised half cream (fat 12%+), USA: half and half (fat 10,5-18%)

Fransk översättning crème légère (graisse 10%), crème pour café

Italiensk översättning panna per caffé (grassi 10%)

Tysk översättning Kaffesahne Kafferahm, Teesahne, Kaffeeobers (Fett 10%+, Schweiz 15%+ )

Spansk översättning crema para cafe

Kaffegrädde (fr. crème légère = "lättgrädde") är en grädde med låg fetthalt. Den framställs genom att homogeniserad fet grädde blandas ut med skummjölk. Den har lång hållbarhet tack vare högpastorisering.  Läs mer > Om grädde. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Fetthalt: 10-12%. Ej vispbar.
  • Smak: Vattnig gräddsmak.
  • Alternativ vara: Matlagningsgrädde, en blandning med hälften visprädde och hälften mjölk, vegetabilisk kaffegrädde (läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter).
  • Försäljning: Förekommer sparsamt i butik numera. Kelda kaffegrädde är ett varumärke. Även vegetabiliska varianter (Milda Kaffe).
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Ej lämplig att frysas.
  • Hållbarhet: 7 veckor. Öppnad 4-5 dagar.

Historia: Krongrädde är ett gammalt varumärke för kaffegrädde från början av mitten på 1900-talet. På den tiden fanns även Kronmjölk och Kronsmör, men det var grädden som var välkänd på kaffeborden. Numera ersatt av ett annat varumärke - Kelda kaffegrädde.

Half-and-Half är en blandning på lika delar mjölk och grädde i anglosaxiska länder, främst i USA och Kanada. I Storbritannien avses oftare en blandning på lageröl och bitter. I USA säljs sådan grädde i butikerna varvid fetthalten skall vara 10,5-18%. 

Vegetabilisk "kaffegrädde" är ett alternativ, till exempel Milda Kaffe med fetthalt 10%. Läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter.


SÅ ANVÄNDS KAFFEGRÄDDE

Som namnet anger är det en klassisk grädde till kaffe. Används i övrigt naturell mest till desserter. Ej vispbar och ej heller lämplig till matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Om grädde

Vegetabiliska gräddprodukter

Laktosfria gräddprodukter