Sill och gräddfil (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gräddfil, sur grädde

(surad grädde, sur grädde, gräddfil (fett 12%))

Engelsk översättning soured cream, USA: sour cream (fat 18%+)

Fransk översättning crème aigre, crème acidulée

Italiensk översättning panna acida

Tysk översättning saure Sahne, saure Rahm, Sauerrahm (Fett 10%+)

Spansk översättning crema agria

Sur grädde (fr. crème aigre): Att sura mjölk är en gammal konserve­ringsmetod. Gräddmjölk, det vill säga det övre lagret på obehandlad mjölk som fått stå stilla ett tag (uppflytande fettpartiklar, läs mer > Om grädde), ställs på varm plats ett dygn eller så. Bakterier i luften får grädden att jäsa och stabiliseras. Relationen grädde kontra mjölk ger olika fetthalt på surgrädden. Jämför surmjölk (läs mer > Om surmjölk, filbunke). Numera tillsätts mjölksyrebakterier (Lactobacillus) vid tillverkning av gräddfil, crème fraiche, smetana, filmjölk och liknade produkter (läs mer > filmjölk).

Gräddfil är syrad grädde som högpastöriserats (läs mer > Värmekonservering). Till skillnad från crème fraiche, är gräddfil syrligare, har lägre fetthalt och går inte att koka. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. I den anglosaxiska världen är saured cream på klassiskt vis snarlik svensk gräddfil. I den latinska världen är sådan grädde sällsynt förekommande, i stället används fetare varianter. Läs mer > Crème fraiche. 

  • Fetthalt: 12%. Ej kokbar.
  • Smak: Krämig konsistens med syrlig smak.
  • Alternativ vara: Crème fraiche (lättfraiche 15% fett), matyoghurt.
  • Försäljning: Säljs med fetthalt 12%. Även ekologisk. Laktosfri med 10% fetthalt.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Ej lämplig att frysas.
  • Hållbarhet i oöppnad fpk: 4 veckor. Öppnad 3-5 dagar.

Historia: Gräddfil lanserades 1952 av Mjölkcentralen (nuvarande Arla) med slogan "Gräddfil - en läckerhet". I marknadsföringen hette det att gräddfilen var både "mat och dessert - frisk, läskande och mättande utan att tynga". Den sågs som en renodlad sommarprodukt, särskilt lämplig till matjessillen på midsommarafton. 


SÅ ANVÄNDS GRÄDDFIL

Gräddfil med sin krämiga konsistens och lätt syrlig smak passar bäst naturell som tillbehör till kalla rätter. Framför allt till sill och färskpotatis, i kalla såser och dressingar. Kan också användas till bakpotatis, till sallader som potatissallad, som dipsås, samt till frukt och bär. Används även i bakverk som sockerkaka och surdegsbröd (läs mer > Om surdegsbröd). Gräddfil skär sig lätt vid stark upphettning och passar därför inte i varm matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Creme fraiche

Om värmekonservering

Om grädde

Om filmjölksbröd

Om surmjölk, långfil, filbunke

Recept med Gräddfil, sur grädde

Det finns 100 recept med Gräddfil, sur grädde