Tomat&basilika, franska örter och naturell (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Creme fraiche

(creme fraiche, Eko, laktosfri (fett 32%), lätt (fett ~12%), Mini (fett 5%), smetana = rysk (fett 40%+), Hemlagad crème fraiche)

Engelsk översättning creme fraiche (fat 30-45%), low fat (15%), smetana = Russian

Fransk översättning crème fraîche (graisse 30-40%), crème fraiche légère (graisse ~15%), smetana = russe

Italiensk översättning creme fraiche, smetana = russo

Tysk översättning Creme fraiche, Schmand (Fett 20-42%), smetana = Russisch

Spansk översättning creme fraiche, smetana = ruso

Crème fraîche (fr. "färsk grädde"), är surad grädde, en fetare variant av gräddfil (läs mer > Gräddfil, sur grädde). Alltså vispgrädde med tillsats av mjölksyrebakterier (Lactobacillus) som får grädden att stabiliseras och att jäsa (surna). Det finns olika varianter i olika länder med olika fetthalt och olika smaker. Smetana är en välkänd ännu fetare rysk variant och i Tyskland finns så kallad Schmand. Franskans "färsk grädde" är något förvirrande eftersom grädden är syrad. I Frankrike är den "färsk" för att varan förpackats och levererats från producent inom 24 timmar. Notera också att crème fraîche liquide/fluide ("flytande") inte är surad grädde utan detsamma som vanlig vispgrädde. Läs mer > Om grädde.

  • Fetthalt: 32%, lättfraiche 12%+, minifraiche: 5%.
  • Smak: Krämig konsistens med syrlig smak, aningens söt med nöttoner. Dessutom smaksatt på olika sätt.
  • Alternativ vara: Smetana, Schmand, (vispgrädde). Lättfraiche kan ersättas med gräddfil.
  • Försäljning: Allmänt förekommande. Crème fraîche finns med olika fetthalter och med olika smaker. Även laktosfri. Ibland smetana.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Ej lämplig att frysas.
  • Hållbarhet i oöppnad fpk: 4 veckor. Öppnad 3-5 dagar.

Crème fraiche liquid är ett gammalt franskt namn för vispgrädde som fortfarande används. Läs mer > Vispgrädde.

Smetana
(Polen śmietana, ty. Schmand), är syrad tjock grädde med hög fetthalt (40%+). Smetana har ryskt ursprung och är vanlig i central- och östeuropeisk kokkonst, liksom i Finland. Smaken är rund, frisk, lätt syrlig. Konsistensen är tjockt krämig. Förekommer i svenska butiker (fetthalt 42%). Smetana kan användas som ett alternativ till annan sur grädde som crème fraiche och gräddfil. Hög fetthalt gör att denna sura grädde inte "skär sig" vid hög temperatur och behåller sin konsistens väl vid ugnslagning till exempel i gratänger. Den används till redning av såser, soppor, grytor och bakverk, eller som tillbehör till blini, borsjtj, biff stroganoff, kåldolmar och annat. Hårt vispad blir konsistensen hårdare, lätt rörd blir den lösare.

Hemlagad crème fraiche: Det finns olika varianter, varav denna är en metod. Blanda 2,5 dl vispgrädde med 1 tsk kärnmjölk och ljumma den till max 30°C. Häll över i burk som täcks lätt. Låt stå i 20-30°C värme tills den tjocknar, beroende på rumstemperatur i 5-36 timmar. Rör därefter om, täck över och ställ in i kylskåp.


SÅ ANVÄNDS CRÈME FRAICHE

Crème fraiche med hög fetthalt har konsistensgivande effekt och är bra till att reda av grytor, såser och soppor, särskilt som den kan värmas upp utan att den skär sig. Passar till fisk, grönsaker, pasta, patéer, gryträtter, desserter, frukt och bär. Hårt vispad blir konsistensen hårdare, lätt rörd blir den lösare. Uppvispad passar den till garnering, fyllningar och i soppor samt som dip. Lättfräsch och minifräsch skär sig lätt om de upphettas. Lättfräsch kan användas på samma sätt som gräddfil. Crème fraiche kan användas som vispgrädde, till exempel vispas, om den blandas med 1 del mjölk eller vatten och 3 delar crème fraiche.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Gräddfil, sur grädde

Om grädde

Vispgrädde

Recept med Creme fraiche

Det finns 336 recept med Creme fraiche