Kall inkokt lax

Foto: Svenska Institutet ¤

Kall inkokt lax

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé med skinn

1.2 

kilo

 

Lag:

 

Vatten till lag

3.0 

liter

Vitvinsvinäger

1.0 

dl

Salt

2.0 

msk

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Kryddpeppar hel

5.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Plastfilm

 

 

 

Dillmajonnäs:

 

Äggula

1.0 

styck

Senap fransk osötad

1.0 

msk

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

Rapsolja

2.0 

dl

Gräddfil

1.0 

dl

el. crème fraîche

 

 

Dill

1.0 

knippe

 

Tillbehör:

 

Färskpotatis med skal

800.0 

gram

Inlagd färsk gurka

 

 

Citron juice+fruktkött

4.0 

klyftor

 

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Nigl Alte Reben Grüner Veltliner

Torrt friskt vitt vin
Pris: 199 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 732

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4389 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 15%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 376 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 1.2 kilo 49%

 

Lag:

Vatten till lag 3.0 liter Äts ej

Vitvinsvinäger 1.0 dl Äts ej

Salt 2.0 msk Äts ej

Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Kryddpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Purjolök 0.5 styck Äts ej

Plastfilm %

 

Dillmajonnäs:

Äggula 1.0 styck 1%

Senap fransk osötad 1.0 msk 0%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

Salt och vitpeppar 0%

Rapsolja 2.0 dl 34%

Gräddfil 1.0 dl 3%

el. crème fraîche 0%

Dill 1.0 knippe 0%

 

Tillbehör:

Färskpotatis med skal 800.0 gram 11%

Inlagd färsk gurka 0%

Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%

 

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
  2. Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
  3. Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
  4. Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 centimeter. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
  5. Skala (borsta) och koka potatis.
  6. Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
  7. Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
  8. Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.

Kockens kommentar

Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Passar till: Skarpsås

Annes inkokta sommarlax

Inkokt strömming

Fläderinkokt regnbåge

Ciderinkokt lax

Inkokt makrill

Ansjovisinkokt lax

Glögginkokt lax

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Kall inkokt lax