Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 732

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4389 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 15%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 1.2 kilo 49%
Lag:
Vatten till lag 3.0 liter Äts ej
Vitvinsvinäger 1.0 dl Äts ej
Salt 2.0 msk Äts ej
Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Kryddpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Dillmajonnäs:
Äggula 1.0 styck 1%
Senap fransk osötad 1.0 msk 0%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Rapsolja 2.0 dl 34%
Gräddfil 1.0 dl 3%
Dill 1.0 knippe 0%
Tillbehör:
Färskpotatis med skal 800.0 gram 11%
Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
- Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
- Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
- Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 centimeter. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
- Skala (borsta) och koka potatis.
- Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
- Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
- Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.
Kockens kommentar
Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.
Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Kall inkokt lax
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Annes i ättika inkokta sommarlax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lax med svensk Caesarsås
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Inkokt strömming
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan