Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2113 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Regnbågslax filé 700.0 gram 53%
Fläderblommor 20.0 knippen Äts ej
eller:
Fläderblomssaft (konc.) 1.0 dl Äts ej
Vatten 2.0 liter Äts ej
Rödlök 1.0 styck 3%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Salt 2.0 msk Äts ej
Tillbehör:
Mezeyoghurt 2.0 dl 14%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Potatis 0.8 kilo 25%
Dill 0.5 knippe 0%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Så lagas regnbåge > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 2 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Skala och skiva rödlök. Riv skal från citron.
- Koka upp vatten. Pressa i citronen. Lägg fläder i en ugnsfast form. Placera fisken på. Slå på den varma vätskan. Lägg i rödlök. Sätt in i ugnen och låt stå i 5-8 minuter. Tag ut och låt kallna i lagen.
- Tillbehör: Riv skal på citron. Blanda med yoghurt. Smaka av med salt och lite peppar.
- Lägg upp fisken på fat. Klicka ut lite yoghurt. Garnera med rödlöksringar och dillvippor.
Kockens kommentar
Fisken passar utmärkt på ett buffébord. Regnbågslax tillagas på samma sätt som vanlig lax (läs mer > klicka på ingrediensen). Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Annes i ättika inkokta sommarlax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lax med svensk Caesarsås
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Inkokt strömming
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan