Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxfilé med skinn

800.0 

gram

Dill

1.0 

knippe

 

Lag:

 

Vatten

1.5 

liter

Salt

1.0 

msk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Gelatinblad

10.0 

styck

 

Tillval:

 

Morot

1.0 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Kryddpeppar

 

 

Äggvita

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Majonnäs äkta

2.0 

dl

Citron juice+fruktkött

8.0 

klyftor

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om klarning >

 

 

Om laxfenor >

 

 

Om fondgelé >

 

 

Om nappering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Wildboar´s Rock Riesling Classic

Torrt friskt vitt vin
Pris: 189 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 856

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3425 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 14%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 441 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 800.0 gram 42%

Dill 1.0 knippe Äts ej

 

Lag:

Vatten 1.5 liter Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

Gelatinblad 10.0 styck Äts ej

 

Tillval:

Morot 1.0 styck 1%

Gul lök 0.5 styck Äts ej

Kryddpeppar Äts ej

Äggvita 1.0 styck Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 16%

Majonnäs äkta 2.0 dl 40%

Citron juice+fruktkött 8.0 klyftor 1%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om klarning > Äts ej

Om laxfenor > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Om nappering > Äts ej

Tillagning (45 min + 4 tim )

  1. Koka upp vatten, salt och vitpeppar. Skär av stjälkarna på dillen och tillsätt dessa. Tillsätt gärna även klyftad lök och slantad (skivad) morot för ökad smak på gelen. Låt i så fall allt småkoka i 30 minuter för att dra ut smakerna. Ta sedan bort smaksättarna med en hålslev.  
  2. Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i kokande lag. Låt sjuda i cirka 7 minuter.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, Finhacka dill.
  4. Lyft ur laxen försiktigt och lägg över på ett uppläggningsfat med hög kant. Sila lagen. Spara gärna morotsslantarna till dekoration. 
  5. Enkel klarning: Vispa äggvita lätt till skum. Rör ut gelatin i fiskspadet och sedan äggvitan. Låt sjuda på låg värme ett par minuter. Ta av från plattan och låt vila en liten stund. För finare klarning se recept > Fiskgelé till fiskaladåb. 
  6. Sila lagen genom silduk eller ren handduk urvriden i hett vatten.
  7. Häll lagen över laxen. Dekorera gärna med kokta eller råa morotsslantar och finhackad dill.
  8. Ställ laxen i kylskåp i flera timmar tills gelén stelnat, gärna över natt. Rör inte anrättningen förrän den stelnat ordentligt.
  9. Skala och koka (färsk-)potatis som tillbehör och garnera med dill. Tillred gärna klassisk skarpsås i stället för majonnäs (se separat recept).

Kockens kommentar

Laxaladåb kan med fördel tillagas dagen före servering för att se att gelén stelnat ordentligt. Stelnad gelé fungerar också som visst skydd mot bakterieangrepp. Utmärkt rätt på buffébord. I stället för vitt vin kan rödvin användas, vilket ger rosa gelé passande till lax. Läs mer > Om fondgelé.

Aladåb är klassisk maträtt som serveras kall i stelnad gelé. Läs mer > Inkokning, aladåb.

Passar till

Skarpsås

Pressgurka

Fiskgelé till aladåber

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé