Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxsida färsk

400.0 

gram

 

Lag:

 

Ansjovisfilé konserv

1.0 

burk

Vatten

1.0 

liter

Salt

3.0 

tsk

Vitvinsvinäger

2.0 

msk

Dill

3.0 

kvistar

 

Sås:

 

Majonnäs äkta

2.0 

dl

Dijonsenap ¤

1.0 

msk

Gräslök

1.0 

knippe

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 351

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2114 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 33%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 150 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxsida färsk 400.0 gram 34%

 

Lag:

Ansjovisfilé konserv 1.0 burk Äts ej

Vatten 1.0 liter Äts ej

Salt 3.0 tsk Äts ej

Vitvinsvinäger 2.0 msk Äts ej

Dill 3.0 kvistar Äts ej

 

Sås:

Majonnäs äkta 2.0 dl 65%

Dijonsenap ¤ 1.0 msk 1%

Gräslök 1.0 knippe 0%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Tillagning (24 tim )

  1. Skär laxen i portionsbitar. Lägg i en låg vid panna.
  2. Koka upp ingredienserna till lagen. Slå över laxen. Sätt pannan på spisen på svag värme. Stick in en termometer. Värm till innertemperatur 45°C.
  3. Ta av pannan från värmen och låt fisken kallna i lagen.
  4. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
  5. Servera.

Kockens kommentar

Passar som förrätt eller på smörgåsbordet.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Kall inkokt lax

Fläderinkokt regnbåge

Glögginkokt lax

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs