Inkokt lax med svensk Caesarsås

Foto: Arla ¤

Inkokt lax med svensk Caesarsås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxfilé

600.0 

gram

Vatten

1.0 

liter

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Lagerblad

1.0 

blad

Vitpeppar

4.0 

styck

Salt

1.0 

msk

Dill

 

 

 

Sås:

 

Sardellfilé i burk

3.0 

styck

Svecia hårdost 28%

100.0 

gram

Vitlök

1.0 

klyfta

Gräddfil

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 405

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1620 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 19%

Fett: 15%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 190 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé 600.0 gram 67%

Vatten 1.0 liter Äts ej

Citron juice+fruktkött 0.5 styck Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Vitpeppar 4.0 styck Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

Dill Äts ej

 

Sås:

Sardellfilé i burk 3.0 styck 2%

Svecia hårdost 28% 100.0 gram 22%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Gräddfil 1.0 dl 8%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (30 min + 8 tim )

  1. Sås: Finhacka sardellfiléerna. Riv osten. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och mogna över natten.
  2. Lax: Skär citronen i skivor. Koka upp vatten i en stor kastrull och låt citron och kryddor koka under lock 5 minuter.
  3. Lägg ner laxen och låt sjuda på svag värme 15-20 minuter.
  4. Låt laxen kallna i spadet.

Kockens kommentar

Servera som lätt måltid eller som förrätt. För fylligare maträtt servera med potatis och grönsaker. Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Fläderinkokt regnbåge

Ciderinkokt lax

Kall inkokt lax

Inkokt makrill

Ansjovisinkokt lax

Glögginkokt lax

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Inkokt lax med svensk Caesarsås