Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 405

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 19%
Fett: 15%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé 600.0 gram 67%
Vatten 1.0 liter Äts ej
Citron juice+fruktkött 0.5 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Vitpeppar 4.0 styck Äts ej
Salt 1.0 msk Äts ej
Dill Äts ej
Sås:
Sardellfilé i burk 3.0 styck 2%
Svecia hårdost 28% 100.0 gram 22%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Gräddfil 1.0 dl 8%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (30 min + 8 tim )
- Sås: Finhacka sardellfiléerna. Riv osten. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och mogna över natten.
- Lax: Skär citronen i skivor. Koka upp vatten i en stor kastrull och låt citron och kryddor koka under lock 5 minuter.
- Lägg ner laxen och låt sjuda på svag värme 15-20 minuter.
- Låt laxen kallna i spadet.
Kockens kommentar
Servera som lätt måltid eller som förrätt. För fylligare maträtt servera med potatis och grönsaker. Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Inkokt lax med svensk Caesarsås
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Annes i ättika inkokta sommarlax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lax med svensk Caesarsås
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Inkokt strömming
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan