Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 351

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2114 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 33%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxsida färsk 400.0 gram 34%
Lag:
Ansjovisfilé konserv 1.0 burk Äts ej
Vatten 1.0 liter Äts ej
Salt 3.0 tsk Äts ej
Vitvinsvinäger 2.0 msk Äts ej
Dill 3.0 kvistar Äts ej
Sås:
Majonnäs äkta 2.0 dl 65%
Dijonsenap ¤ 1.0 msk 1%
Gräslök 1.0 knippe 0%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (24 tim )
- Skär laxen i portionsbitar. Lägg i en låg vid panna.
- Koka upp ingredienserna till lagen. Slå över laxen. Sätt pannan på spisen på svag värme. Stick in en termometer. Värm till innertemperatur 45°C.
- Ta av pannan från värmen och låt fisken kallna i lagen.
- Blanda ihop ingredienserna till såsen.
- Servera.
Kockens kommentar
Passar som förrätt eller på smörgåsbordet.Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Annes i ättika inkokta sommarlax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lax med svensk Caesarsås
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Inkokt strömming
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan