Glögginkokt lax med stuvad grönkål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Glögginkokt lax med stuvad grönkål

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 6

Laxfilé färsk

800.0 

gram

Glögg

3.0 

dl

Vatten till kokning

1.0 

liter

Ättikssprit till kokning

1.0 

dl

Lagerblad

4.0 

blad

Salt till kokning

2.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Grönkål fryst

500.0 

gram

Vispgrädde

1.0 

dl

Potatis

800.0 

gram

 

Garnering:

 

Grönkål färsk ansad

 

 

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

Så lagas bladkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Stürz Riesling Kabinett

Halvtorrt druvigt vitt vin
Pris: 39 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 481

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2889 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 383 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé färsk 800.0 gram 50%

Glögg 3.0 dl 14%

Vatten till kokning 1.0 liter Äts ej

Ättikssprit till kokning 1.0 dl Äts ej

Lagerblad 4.0 blad Äts ej

Salt till kokning 2.0 gram Äts ej

 

Tillbehör:

Grönkål fryst 500.0 gram 5%

Vispgrädde 1.0 dl 12%

Potatis 800.0 gram 19%

 

Garnering:

Grönkål färsk ansad 0%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Så lagas bladkål > Äts ej

Tillagning (5 min + 1 tim )

  1. Tina grönkålen över natt, eller värm upp försiktigt i kastrull. Lägg över i sil och låt rinna av.
  2. Koka upp glögg, vatten, ättika, lagerblad och salt.
  3. Lägg i laxen. Dra kastrullen åt sidan. Låt laxen ligga i lagen i minst 1 timme.
  4. Skala och koka potatis.
  5. Grönkål: Hetta upp smör i stekpanna och tillsätt kolet. Låt steka en stund utan att bränna. Tillsätt grädde och låt koka in tills lagom tjock konsistens.
  6. Lägg upp laxen på en grönkålsbädd och servera med grönkål och potatis.

Kockens kommentar

Har man tillgång till skinkspad till exempel från koket av julskinka och färsk grönkål kan man med fördel tillaga Halländsk långkål, vilket är en variant av gräddstuvad grönkål. Se dito recept.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Långkål

Ansjovisinkokt lax

Klassisk laxaladåb

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Glögginkokt lax med stuvad grönkål