 mulled wine
                mulled wine
              
                 vin chaud
                vin chaud
              
                 vin brulè
                vin brulè
              
                 Glühwein
                Glühwein
              
                 vino caliente
                vino caliente
              
Glögg är en starkt kryddad vin- eller spritdryck med anor från medeltiden. Drycken ansågs vara välgörande på allehanda sätt. Glögg dricks traditionellt till jul uppvärmt och med russin och skållad mandel till.
Namnet glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer av den metod som vinet framställdes på. Man hällde brännvin på socker-toppsbitar, som lagts på galler över vinet, vilket sedan antändes, varpå sockret smälte. Se recept: Hemlagad glögg.
Vanliga glöggkryddor är bl.a. kryddnejlikor, kanelstång, kardemumma, ingefära och pomeransskal. Det finns röd och vit glögg med olika alkoholhalt.
Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till glögg. Glühwein serveras liksom glögg varm. Medan glögg kan innehålla starksprit, brukar glühwein endast utgöras av kryddsatt vin, ibland utspätt med vatten.
Alkoholfri glögg = max 0,5% alkoholhalt.
Lättglögg = låg alkoholhalt ca 1-5% alkoholhalt. 
Vinglögg = mindre än 15% alkoholhalt (eg. vin).
Starkvinsglögg = alkoholhalt 15-22%.
Läs mer
Recept med Allmänt om glögg & glühwein
Det finns 22 recept med Allmänt om glögg & glühwein
- 
                
                    Pepparkaksbollar med mögelostSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Bästa renfilén till festTid: 50 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ost- och pepparkaksstubbe (ostefterrätt)Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay 
- 
                
                    Renstek med ädelost och glöggfikonTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay 
- 
                
                    Kvibille och pumpernickel med glöggeléTid: 10 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    KryddyoghurtpannacottaTid: 40 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay 
- 
                
                    Pepparkaka med mögelost och glöggTid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ju(v)lig tiramisuTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    GlöggsillTid: 10 min (+ 48 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokospäron med glöggsmakTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara