Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gröt:

 

Rundkornigt ris

0.8 

dl

Vatten

1.6 

dl

Mjölk

4.0 

dl

Strösocker

0.5 

msk

Salt

 

 

 

Savoiardikex färdig

8.0 

styck

el. osötade kex/rån

 

 

Björnbär färska

20.0 

styck

Vitvinsglögg

1.0 

msk

el. annat starkvin

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 210

GBR (GI) / port: 4

Recept: 839 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 182 gram)

Ingredienser

Visa:
Gröt:

Rundkornigt ris 0.8 dl 28%

Vatten 1.6 dl Äts ej

Mjölk 4.0 dl 29%

Strösocker 0.5 msk 3%

Salt 0%

 

Savoiardikex färdig 8.0 styck 33%

el. osötade kex/rån %

Björnbär färska 20.0 styck 5%

Vitvinsglögg 1.0 msk 2%

el. annat starkvin %

Skapat av: Rent a Chef

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Risgrynsgröt: Häll ris i en kastrull med dubbla mängden vatten. Låt koka under lock på medellåg värme i ca 10 minuter.
  2. Tillsätt mjölk och låt småkoka cirka 40 minuter under lock, tills gröten svällt.  Smaksätt med lite socker. Låt kallna.
  3. Tiramisu: Bryt kex i bitar. Halvera bär.
  4. Lägg lite kex i botten av portionsglas och droppa över lite vitvinsglögg. Fyll på med lite gröt och lite bär. Gör om proceduren några gånger tills glaset är fyllt.

Kockens kommentar

Savoiardikex är långsmala runda kex från Italien, som speciellt används till desserten tiramisu (it. tira-mi-su = "pigga upp mig"). Det är torra lätt sötade vetekex, som påminner om spettekaka eftersom de innehåller ägg. När kexen blöts får de samma konsistens som sockerkaka.

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Ju(v)lig tiramisu