Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 391

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1564 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 7%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé 600.0 gram 69%
Äpple utan skal 2.0 styck 8%
Lag:
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Cider (torr) 7.5 dl Äts ej
Vatten 1.0 liter Äts ej
Rödvinsvinäger 2.0 msk Äts ej
Salt 1.0 msk Äts ej
Sås:
Matlagningsyoghurt 2.0 dl 14%
Äpple rött, syrligt 2.0 styck 7%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 24 tim )
- Sätt ugnen på 120°C.
- Lägg lax i en form bara något större än laxen. Skala och klyfta lök. Koka upp ingredienserna till lagen. Slå lagen över laxen.
- Täck formen med folie. Stick in en termometer till mitten av laxen. Sätt in i ugnen till innertemperaturen är cirka 48 grader. Tag ut och låt kallna i lagen. Låt ligga kallt över natten.
- Ta upp laxen från lagen. Skär äpplen, de som inte ska vara i såsen, i klyftor och koka upp i lagen.
- Sås: Skala äpple till såsen lite slarvigt. Riv på ett rivjärn. Blanda med yoghurt. Riv i citronskal. Blanda och låt stå i minst 20 minuter.
- Servera lax, äpplen och sås med nykokt färskpotatis.
Kockens kommentar
Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Annes i ättika inkokta sommarlax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lax med svensk Caesarsås
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Inkokt strömming
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan