Annes i ättika inkokta sommarlax

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Annes i ättika inkokta sommarlax

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxfilé utan skinn

1.0 

kilo

 

Lag:

 

Vatten till lag

3.0 

liter

Ättikssprit 12%

2.0 

msk

Lagerblad

4.0 

blad

Salt

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 452

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1810 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 20%

Fett: 13%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 225 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé utan skinn 1.0 kilo 100%

 

Lag:

Vatten till lag 3.0 liter Äts ej

Ättikssprit 12% 2.0 msk Äts ej

Lagerblad 4.0 blad Äts ej

Salt 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Koka upp lagingredienserna i en kastrull. Låt sjuda några minuter.
  2. Rensa fisken fri från ben och skinn. Skär i portionsbitar.
  3. Lägg ner bitarna i lagen. Dra av kastrullen från plattan. Låt stå i 20 minuter. Ta ur fisken, lägg upp på fat.

Kockens kommentar

Att koka fisk i ättikslag är klassisk svensk sommarmat.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Ciderinkokt lax

Fläderinkokt regnbåge

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Annes i ättika inkokta sommarlax