Ciderinkokt lax med äppelyoghurt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ciderinkokt lax med äppelyoghurt

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxfilé

600.0 

gram

Äpple utan skal

2.0 

styck

 

Lag:

 

Gul lök

1.0 

styck

Blekselleri

1.0 

stjälk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Cider (torr)

7.5 

dl

Vatten

1.0 

liter

Rödvinsvinäger

2.0 

msk

Salt

1.0 

msk

 

Sås:

 

Matlagningsyoghurt

2.0 

dl

Äpple rött, syrligt

2.0 

styck

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Nottage Hill Riesling

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 391

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1564 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 301 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé 600.0 gram 69%

Äpple utan skal 2.0 styck 8%

 

Lag:

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Cider (torr) 7.5 dl Äts ej

Vatten 1.0 liter Äts ej

Rödvinsvinäger 2.0 msk Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

 

Sås:

Matlagningsyoghurt 2.0 dl 14%

Äpple rött, syrligt 2.0 styck 7%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Sätt ugnen på 120°C.
  2. Lägg lax i en form bara något större än laxen. Skala och klyfta lök. Koka upp ingredienserna till lagen. Slå lagen över laxen.
  3. Täck formen med folie. Stick in en termometer till mitten av laxen. Sätt in i ugnen till inner­temperaturen är cirka 48 grader. Tag ut och låt kallna i lagen. Låt ligga kallt över natten.
  4. Ta upp laxen från lagen. Skär äpplen, de som inte ska vara i såsen, i klyftor och koka upp i lagen.
  5. Sås: Skala äpple till såsen lite slarvigt. Riv på ett rivjärn. Blanda med yoghurt. Riv i citronskal. Blanda och låt stå i minst 20 minuter.
  6. Servera lax, äpplen och sås med nykokt färskpotatis.

Kockens kommentar

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Annes inkokta sommarlax

Inkokt strömming

Fläderinkokt regnbåge

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Ciderinkokt lax med äppelyoghurt