Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 481

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2889 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé färsk 800.0 gram 50%
Glögg 3.0 dl 14%
Vatten till kokning 1.0 liter Äts ej
Ättikssprit till kokning 1.0 dl Äts ej
Lagerblad 4.0 blad Äts ej
Salt till kokning 2.0 gram Äts ej
Tillbehör:
Grönkål fryst 500.0 gram 5%
Vispgrädde 1.0 dl 12%
Potatis 800.0 gram 19%
Garnering:
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min + 1 tim )
- Tina grönkålen över natt, eller värm upp försiktigt i kastrull. Lägg över i sil och låt rinna av.
- Koka upp glögg, vatten, ättika, lagerblad och salt.
- Lägg i laxen. Dra kastrullen åt sidan. Låt laxen ligga i lagen i minst 1 timme.
- Skala och koka potatis.
- Grönkål: Hetta upp smör i stekpanna och tillsätt kolet. Låt steka en stund utan att bränna. Tillsätt grädde och låt koka in tills lagom tjock konsistens.
- Lägg upp laxen på en grönkålsbädd och servera med grönkål och potatis.
Kockens kommentar
Har man tillgång till skinkspad till exempel från koket av julskinka och färsk grönkål kan man med fördel tillaga Halländsk långkål, vilket är en variant av gräddstuvad grönkål. Se dito recept.
Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Glögginkokt lax med stuvad grönkål
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Annes i ättika inkokta sommarlax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lax med svensk Caesarsås
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Inkokt strömming
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan