Klassisk inkokt makrill, kokt makrill

Foto: Geraldton Fish Market

Klassisk inkokt makrill, kokt makrill

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Makrill färsk i bitar

700.0 

gram

 

Lag:

 

Vatten

1.0 

liter

Ättikssprit 12% }

2.0 

msk

Lagerblad

1.0 

blad

Vitpeppar

4.0 

korn

Kryddpeppar

5.0 

korn

Salt

1.0 

msk

Dillstjälkar

 

 

 

Sås:

 

Creme fraiche

4.0 

dl

Senap skånsk

 

 

Dijonsenap ¤

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 953

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3811 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 18%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 421 gram)

Ingredienser

Visa:

Makrill färsk i bitar 700.0 gram 52%

 

Lag:

Vatten 1.0 liter Äts ej

Ättikssprit 12% } 2.0 msk Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Vitpeppar 4.0 korn Äts ej

Kryddpeppar 5.0 korn Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

Dillstjälkar Äts ej

 

Sås:

Creme fraiche 4.0 dl 34%

Senap skånsk 0%

Dijonsenap ¤ 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 14%

 

Kockskolan:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

  1. Skär fisken i 3-4 centimeter tjocka skivor. Ställ dem tätt bredvid varandra i en kastrull så att de behåller formen.
  2. Koka upp lag och slå den över så att det täcker fisken.
  3. Låt fisken sjuda cirka 10 minuter tills fenorna lätt lossnar, varefter fisken får kallna i sitt spad.
  4. Vispa upp crème fraiche så att den blir fast. Blanda ner senap och smaka av.
  5. Skala och koka potatis.

Kockens kommentar

Inkokt (= kall) makrill var förr vanligt på smörgås­bordet. Fisken kan också ätas varm, då gärna med pepparrotssås (vit grundsås med riven pepparrot). Skarpsås är ett annat klassiskt tillbehör (se recept via länk nedan). Makrill kan också tillredas som aladåb (kall i stelnad gelé). Läs mer > Inkokning, aladåb.

Passar till

Skarpsås

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Klassisk inkokt makrill, kokt makrill