Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 496
 
    
                Kcal / portion: 615
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 2459 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 54%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg hårdkokta 1.0 styck 3%
Äggula 1.0 styck 2%
Senap fransk osötad 1.0 msk 1%
Vitvinsvinäger 2.0 msk 0%
Salt 2.0 krm 0%
Vitpeppar mald 0.5 krm 0%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 dl 65%
Vispgrädde 2.0 dl 29%
Dill finhackad 2.0 msk 0%
Alternativt:
Gräddfil 0%
Strösocker 0%
Citronjuice 0%
Kockskolan:
Om senapssåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Hårdkoka ägg. Låt svalna. Separera gula från vita.
- Finhacka äggvitan. Finhacka dill.
- Ingredienser och bunke bör ha samma temperatur när såsen blandas, vilket minskar risken att den skär sig.
- Vispa grädden halvfast.
- Lägg i en bunke rå äggula, senap och vinäger.
- Pressa kokt äggula genom en sil ner i bunken. Blanda allt väl med en visp.
- Tillsätt oljan i bunken under konstant vispning. Först droppvis, sedan i lite snabbare takt. Se till att oljan hela tiden blandar sig väl i såsen.
- Avsluta med att vända ner hackad äggvita, lättvispad grädde och finhackad dill.
- Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite socker om så önskas.
- Såsen serveras kall. Ställ den i kylskåpet i väntan på servering. Ta ut och smaka av på nytt.
Kockens kommentar
Såsen är klassisk till inkokt lax (laxaladåb) tillsammans med färsk dillpotatis. Passar även till andra fiskrätter och sallader. Det råder olika uppfattningar om vad som är en skarpsås. Klassiskt är det en majonnässås där hälften av den råa äggulan bytts ut mot kokt äggula och hälften av matoljan bytts ut till lättvispad grädde. Många receptgivare utelämnar dock oljan varvid det blir en gräddsås i stället för en oljesås. Ett förenklat tillagningssätt är att använda färdig majonnäs i vilken man vispar ner mosad kokt äggula, senap, vinäger, lätt vispad grädde och kryddor. I stället för grädde kan man välja gräddfil och i stället för vinäger kan man ta citronjuice. Mängden smaksättare kan varieras efter tycke och smak.Passar till
Fler recept inom Senapssåser
Liknande recept som Skarpsås
- 
                
                    Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    SkarpsåsTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Nénette, krämig stekskysås med senapTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Indisk senapssåsTid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Senapssås med blommig smak till sillenTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Cumberland sauce, klassisk engelsk söt såsTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Senap av pulverTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Mild senapTid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Skånsk senap med senapsfrönTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stark söt senap med extra smakTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              