Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 194
 
    
                Kcal / portion: 856
 
    
                GBR (GI) / port: 7
Recept: 3425 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 14%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 800.0 gram 42%
Dill 1.0 knippe Äts ej
Lag:
Vatten 1.5 liter Äts ej
Salt 1.0 msk Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Gelatinblad 10.0 styck Äts ej
Tillval:
Morot 1.0 styck 1%
Gul lök 0.5 styck Äts ej
Kryddpeppar Äts ej
Äggvita 1.0 styck Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 16%
Majonnäs äkta 2.0 dl 40%
Citron juice+fruktkött 8.0 klyftor 1%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om klarning > Äts ej
Om laxfenor > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
Om nappering > Äts ej
Kock: Karin Chädström
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 4 tim )
- Koka upp vatten, salt och vitpeppar. Skär av stjälkarna på dillen och tillsätt dessa. Tillsätt gärna även klyftad lök och slantad (skivad) morot för ökad smak på gelen. Låt i så fall allt småkoka i 30 minuter för att dra ut smakerna. Ta sedan bort smaksättarna med en hålslev.  
- Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i kokande lag. Låt sjuda i cirka 7 minuter.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, Finhacka dill.
- Lyft ur laxen försiktigt och lägg över på ett uppläggningsfat med hög kant. Sila lagen. Spara gärna morotsslantarna till dekoration.
- Enkel klarning: Vispa äggvita lätt till skum. Rör ut gelatin i fiskspadet och sedan äggvitan. Låt sjuda på låg värme ett par minuter. Ta av från plattan och låt vila en liten stund. För finare klarning se recept > Fiskgelé till fiskaladåb.
- Sila lagen genom silduk eller ren handduk urvriden i hett vatten.
- Häll lagen över laxen. Dekorera gärna med kokta eller råa morotsslantar och finhackad dill.
- Ställ laxen i kylskåp i flera timmar tills gelén stelnat, gärna över natt. Rör inte anrättningen förrän den stelnat ordentligt.
- Skala och koka (färsk-)potatis som tillbehör och garnera med dill. Tillred gärna klassisk skarpsås i stället för majonnäs (se separat recept).
Kockens kommentar
Laxaladåb kan med fördel tillagas dagen före servering för att se att gelén stelnat ordentligt. Stelnad gelé fungerar också som visst skydd mot bakterieangrepp. Utmärkt rätt på buffébord. I stället för vitt vin kan rödvin användas, vilket ger rosa gelé passande till lax. Läs mer > Om fondgelé.
Aladåb är klassisk maträtt som serveras kall i stelnad gelé. Läs mer > Inkokning, aladåb.
Passar till
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
- 
                
                    Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i geléTid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström 
- 
                
                    Kall inkokt laxTid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI 
- 
                
                    Annes i ättika inkokta sommarlaxTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurtTid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Ciderinkokt lax med äppelyoghurtTid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Inkokt lax med svensk CaesarsåsTid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Inkokt strömmingTid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    Klassisk inkokt makrill, kokt makrillTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäsTid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Glögginkokt lax med stuvad grönkålTid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              