Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 201
 
    
                Kcal / portion: 452
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 1810 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 13%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé utan skinn 1.0 kilo 100%
Lag:
Vatten till lag 3.0 liter Äts ej
Ättikssprit 12% 2.0 msk Äts ej
Lagerblad 4.0 blad Äts ej
Salt 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Koka upp lagingredienserna i en kastrull. Låt sjuda några minuter.
- Rensa fisken fri från ben och skinn. Skär i portionsbitar.
- Lägg ner bitarna i lagen. Dra av kastrullen från plattan. Låt stå i 20 minuter. Ta ur fisken, lägg upp på fat.
Kockens kommentar
Att koka fisk i ättikslag är klassisk svensk sommarmat.Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Inkokt fisk
Liknande recept som Annes i ättika inkokta sommarlax
- 
                
                    Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i geléTid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström 
- 
                
                    Kall inkokt laxTid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI 
- 
                
                    Annes i ättika inkokta sommarlaxTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurtTid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Ciderinkokt lax med äppelyoghurtTid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Inkokt lax med svensk CaesarsåsTid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Inkokt strömmingTid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    Klassisk inkokt makrill, kokt makrillTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäsTid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Glögginkokt lax med stuvad grönkålTid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              