Stark söt senap med extra smak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stark söt senap med extra smak

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Senapspulver engelsk

1.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

el. strösocker

 

 

Vinäger

1.0 

msk

Vatten

1.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

Gräddfil

2.5 

msk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Pepparrot nyriven

2.0 

msk

Rosépeppar krossad

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om senapssåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 267

Kcal / portion: 251

GBR (GI) / port: 10

Recept: 752 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 7%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 94 gram)

Ingredienser

Visa:

Senapspulver engelsk 1.0 dl 27%

Sirap ljus 1.0 dl 60%

el. strösocker 0%

Vinäger 1.0 msk 1%

Vatten 1.0 msk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Gräddfil 2.5 msk 7%

 

Smaksättningsalternativ:

Pepparrot nyriven 2.0 msk 2%

Rosépeppar krossad 2.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om senapssåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Rör ihop senap, socker, salt, vatten, vinäger och eventuell smaksättare till en slät smet.
  2. Tillsätt gräddfil lite i taget till lagom tjocklek.
  3. Häll upp i burk med lock och ställ kallt.
  4. Låt stå i några dagar så att sirapen ger full sötma. Med socker bör senapen stå en vecka, så att allt socker smält. Rör om några gånger.

Kockens kommentar

Gräddfil och vatten kan bytas ut mot grädde. Senap kan varieras med olika mängd av ättika, vinäger, vin, matolja, peppar, salt, kryddnejlika, kanel, socker, pepparrot etcetera. Är senapen rinnig tillsätts lite stärkelsemjöl. Äggula och grädde ger mildare senap.

Alternativ

Senap med pulver

Skånsk senap

Mild senap

Fler recept inom Senapssåser

Liknande recept som Stark söt senap med extra smak