Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 297

Kcal / portion: 307

GBR (GI) / port: 1
Recept: 922 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 24%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Senapsfrö bruna 0.5 dl 22%
Senapsfrön gula 0.5 dl 22%
Vatten 1.5 dl 0%
Vinäger 1.0 msk 0%
Strösocker 2.0 msk 12%
el. honung 0%
Matolja (rapsolja) 0.5 dl 43%
Salt 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om senapssåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Koka upp senapsfröna med vattnet.
Använd stålkniven till matberedaren. Häll frön och vatten i blandarskålen. Låt maskinen gå 3-5 minuter tills senapen fått krämig konsistens av de gula fröna. De bruna finns kvar som små korn.
Traditionellt krossas fröna med en tung kula i mortel och späds efter en stund droppvis med vattnet, tills det blivit en krämig smet. Detta tar ganska lång tid, så vi föreslår en modernare metod med matberedare.Tillsätt mot slutet vinäger, socker eller honung, salt och olja.
Kockens kommentar
Skånsk senap innehåller alltid brun senap. Färskt är den smakstarkare än om den fått stå några dagar. Förr i tiden hörde det till familjetraditionen att det var far i huset som tillredde den starka senapen. Det var då i allmänhet den enda gången på året som han deltog i matlagningsbestyren, förutom snapsblandningen förstås.
Alternativ
Fler recept inom Senapssåser
Liknande recept som Skånsk senap med senapsfrön
-
Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpsås
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Nénette, krämig stekskysås med senap
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk senapssås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Senapssås med blommig smak till sillen
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling
-
Cumberland sauce, klassisk engelsk söt sås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Senap av pulver
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mild senap
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skånsk senap med senapsfrön
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stark söt senap med extra smak
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan