Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 271

Kcal / portion: 277

GBR (GI) / port: 2
Recept: 832 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 17%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Traditionell senap:
Senapspulver engelsk 70.0 gram 43%
Vetemjöl 1.0 msk 4%
Vatten 1.5 dl 0%
Ättikssprit 12% 1.0 msk 1%
Strösocker 3.5 msk 24%
Salt 1.0 krm 0%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 29%
Senap med grädde:
Senapspulver engelsk 50.0 gram Äts ej
Strösocker 1.0 dl Äts ej
Potatismjöl 2.0 tsk Äts ej
Visp- el. mellangrädde 1.0 dl Äts ej
Ättikssprit 12% 1.0 msk Äts ej
Salt 0.5 tsk Äts ej
Kockskolan:
Om senapssåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Traditionell senap med pulver:
- Blanda senapspulver och mjöl i en skål.
- Koka upp vattnet och tillsätt det under kraftig omrörning. Låt stå cirka 20 minuter.
- Rör ner ättika/vinäger, salt, socker och olja.
Senapspulver med grädde:
- Blanda i en kastrull senapspulver, socker, grädde och potatismjöl. Värm upp försiktigt under omrörning tills den börjar sjuda.
- Ta av från plattan och låt svalna under omrörning. Smaka av med ättika och salt.
Senap blir bäst om den får stå några dagar och "mogna". Förvara senap svalt i burk med lock.
Kockens kommentar
Senap kan varieras med olika mängd av ättika, vin, vinäger, matolja, peppar, salt, kryddnejlika, kanel, socker, pepparrot med mera enligt egen smak och uppfinningsrikedom. Är senapen för rinnig tillsätts lite stärkelsemjöl. Äggula och grädde ger mildare senap.
Alternativ
Fler recept inom Senapssåser
Liknande recept som Senap av pulver
-
Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpsås
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Nénette, krämig stekskysås med senap
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk senapssås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Senapssås med blommig smak till sillen
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling
-
Cumberland sauce, klassisk engelsk söt sås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Senap av pulver
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mild senap
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skånsk senap med senapsfrön
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stark söt senap med extra smak
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan