Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 461

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1584 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 19%
Fett: 34%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 10%
Ingredienser
Senapsfrö bruna 1.5 dl 38%
Senapsfrön gula 1.5 dl 38%
Gurkmeja mald 0.5 msk 1%
Kajennpeppar mald 0.5 msk 0%
Korianderfrö mald 1.0 msk 1%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Chilifrukt grön 0.5 styck 0%
Salt 1.0 msk 0%
Strösocker 1.0 msk 4%
Vinäger 1.0 msk 0%
Vatten 0%
Matolja 2.0 msk 15%
Spiskummin mald 0.5 msk 1%
Fänkålsfrön mald 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Fill Your Belly" under bilden.
- Skala och hacka vitlök. Hacka chilifrukt.
- Mixa i matberedare eller med mixerstav alla ingredienser från senapsfrön till vinäger. Efter några varv tillsätts vatten så att det blir en sås. Fortsätt mixa tills finfördelat.
- Hetta upp matolja i stekpanna. Tillsätt mald spiskummin och fänkålsfrön. Låt fräsa någon minut.
- Tillsätt såsmixet och koka ner några minuter till lagom konsistens under omrörning. Späd med vatten vid behov.
Kockens kommentar
Som ingrediens på filmen förekommer asafoetilda (sv. dyvelsträck) även kallat hing. En numera bortglömd krydda i Europa. I Indien däremot används den flitigt i till exempel linsrätter och grönsakscurry. Kryddan utvinns ur fänkålsliknande plantor och har i receptet ersatt med mald fänkålsfrö. Såsen passar främst till kötträtter, eventuellt också till stekt fisk.Fler recept inom Senapssåser
Liknande recept som Indisk senapssås
-
Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpsås
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Nénette, krämig stekskysås med senap
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk senapssås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Senapssås med blommig smak till sillen
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling
-
Cumberland sauce, klassisk engelsk söt sås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Senap av pulver
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mild senap
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skånsk senap med senapsfrön
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stark söt senap med extra smak
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan