 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Film: Frau-Doktor, Chives
Gräslök
(gräslök, trädgårdsgräslök, kinagräslök, Så används gräslök)
Latin: Allium schoenoprasum, tuberosum
                 chive
                chive
              
                 ciboulette, civette
                ciboulette, civette
              
                 erba cipollina
                erba cipollina
              
                 Schnittlauch, Graslauch, Binsenlauch, Brislauch, Grusenich, Jakobszwiebel, Schnittling
                Schnittlauch, Graslauch, Binsenlauch, Brislauch, Grusenich, Jakobszwiebel, Schnittling 
              
                 cebollino, cebolla de hoja, cebolla china, ciboulette, xonacatl
                cebollino, cebolla de hoja, cebolla china, ciboulette, xonacatl
              
Gräslök (A. schoenoprasum) är en art i löksläktet (läs mer > Om lök), närmare släkt med vitlök och purjolök än kepalök (vanlig lök). Förekommer i naturen över stora delar av Europa, Asien och Nordamerika. Det finns olika varianter av arten varav Trädgårdsgräslök är den som odlas. Det är en tuvbildande ört 10-50 centimeter hög. Den har runda ihåliga smala gräsliknande blad, som är det man brukar använda till kryddning av mat. Blommorna som är ljuslila och ätliga sitter på ett massivt oätligt stängel. Blomknoppar och blommor är dekorativa och mycket goda innan de torkat ihop i sommarvärmen. Gräslök är särskilt populärt i Sverige där den symboliserar sommar och är klassisk till sill och gräddfil på midsommarbordet Växer vilt i södra och mellersta Sverige, dock sällsynt i Skåne och Bohuslän. Förekommer frekvent på försommaren i Östersjöns skärgård, till glädje för alla fritidsseglare. Se film, klicka på "Frau-Doktor" under bilden ovan.
- Smak: Mild löksmak. Bladen har tydlig löksmak och doft, men inte lika påträngande som matlök. Blommorna är smakrikare än bladen.
- Alternativ: Finhackad salladslök, purjolök eller ramslök.
- Försäljning: Säljs året om i butik, färsk i kruka eller knippen. Från Sverige april till augusti. Kan förekomma torkad men är inte alls lika god.
- Förvaring: Färsk gräslök i kruka kan hålla sig någon vecka eller så. Löken är mycket känslig för uttorkning. Avklippta knippen håller sig någon dag i rumstemperatur, något längre om knippan sätts i vatten och upp till en vecka förvarad kallt i kylskåp.
Kinagräslök (A. tuberosum) har platta blad och doft av vitlök. Trots namnet inte särskilt nära släkt med trädgårdsgräslök. Den har odlats i Kina i tusentals år.
Hälsa:  Växten är rik på järn,  A- och C-vitamin.
Odla: Gräslök är lätt att odla i kryddlandet eller i kruka och kan skördas allteftersom vid behov. Gräslök i kruka kan omplanteras i ny jord och vattnas därvid rikligt. Den ogillas av skadedjur.
SÅ ANVÄNDS GRÄSLÖK
Gräslök inklusive blomknoppar används uteslutande rå, arom och smak går förlorad vid kokning. Passar till exempel råhackad i sallader, omeletter, soppor, äggrätter, på smörgås eller som krydda i kalla såser baserade på gräddfil, kefir, kvarg eller crème fraiche.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Gräslök
Det finns 172 recept med Gräslök
- 
                
                    KaviarströmmingTid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Svensk caesarsallad till matenTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Melonsallad med pilgrimsmussla (plockmat)Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svampTid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Krustader med kräftskagenTid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Löjromsrulle med cheddar (plockmat)Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay 
- 
                
                    Carina Brydlings wokTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Bakad färskpotatis med löjrom, gräddfil och rödlökTid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Torsk på rågbröd med ägg och sidfläskTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Mayonnaise aux Fines Herbes, ÖrtagårdssåsTid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                