Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Rostbiff färsk

600.0 

gram

Smör till stekning

1.0 

msk

Matolja till stekning

1.0 

msk

 

Rotfrukter:

 

Morot

2.0 

styck

Palsternacka

2.0 

styck

Gulbeta

2.0 

styck

Rotselleri

0.5 

styck

Majrova

2.0 

styck

Matolja (rapsolja)

0.5 

dl

Vitvinsvinäger

2.0 

msk

Honung

2.0 

msk

Senapsfrö

2.0 

tsk

Citronskal

1.0 

styck

Bladpersilja

1.0 

knippe

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Creme fraiche

2.0 

dl

Gräslök

1.0 

knippe

Ansjovisfilé konserv

2.0 

styck

 

Inlagd svamp:

 

Svamp

80.0 

gram

Enbär }

2.0 

styck

Timjan

1.0 

kvist

 

Lag:

 

Ättika 12%

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Så ugnslagas rostbiff >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barbaresco Vigneto Brich Ronchi

Kryddigt rött vin
Pris: 399 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 692

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2769 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 505 gram)

Ingredienser

Visa:

Rostbiff färsk 600.0 gram 27%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Matolja till stekning 1.0 msk 4%

 

Rotfrukter:

Morot 2.0 styck 3%

Palsternacka 2.0 styck 5%

Gulbeta 2.0 styck 3%

Rotselleri 0.5 styck 2%

Majrova 2.0 styck 5%

Matolja (rapsolja) 0.5 dl 14%

Vitvinsvinäger 2.0 msk 0%

Honung 2.0 msk 5%

Senapsfrö 2.0 tsk 1%

Citronskal 1.0 styck 0%

Bladpersilja 1.0 knippe 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Creme fraiche 2.0 dl 23%

Gräslök 1.0 knippe 0%

Ansjovisfilé konserv 2.0 styck 1%

 

Inlagd svamp:

Svamp 80.0 gram 1%

Enbär } 2.0 styck 0%

Timjan 1.0 kvist 0%

 

Lag:

Ättika 12% 1.0 dl Äts ej

Strösocker 2.0 dl Äts ej

Vatten 3.0 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Så ugnslagas rostbiff > Äts ej

Om innertemperaturer > %

Tillagning (1 tim + 24 tim )

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 100°C.
  2. Salta rostbiff och bryn den väl i smör och olja. Sätt i termometer till mitten av köttet. Ställ in i ugn och stek till 57°C kärntemperatur (innertemperatur). Tag ut och kyl steken.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 200°C.
  4. Skala rotsaker och skär i grova bitar. Lägg i ugnsfast form tillsammans med olja, vinäger, senapsfrön och honung. Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter. Rör om då och då.
  5. Hacka anjovisfiléer fint. Skär gräslök fint. Blanda med creme fraiche.
  6. Koka upp svamp med enbär, timjan och lagen. Koka i 5 minuter. Låt svalna i lagen.
  7. Skiva rostbiffen tunt.
  8. Blanda rotsakerna med citronskal, och plockad bladpersilja. Lägg på ett fat eller på tallrik. Sedan rostbiff. Ringla över cremen. Avsluta med några svampar.

Kockens kommentar

Anjovis till kött är en klassisk smaksättare, gott i gräddsås, ett måste i slottstek.

Fler recept inom Rostbiff

Liknande recept som Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp