Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 137
Kcal / portion: 692
GBR (GI) / port: 2
Recept: 2769 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Rostbiff färsk 600.0 gram 27%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Matolja till stekning 1.0 msk 4%
Rotfrukter:
Morot 2.0 styck 3%
Palsternacka 2.0 styck 5%
Gulbeta 2.0 styck 3%
Rotselleri 0.5 styck 2%
Majrova 2.0 styck 5%
Matolja (rapsolja) 0.5 dl 14%
Vitvinsvinäger 2.0 msk 0%
Honung 2.0 msk 5%
Senapsfrö 2.0 tsk 1%
Citronskal 1.0 styck 0%
Bladpersilja 1.0 knippe 0%
Sås:
Creme fraiche 2.0 dl 23%
Gräslök 1.0 knippe 0%
Ansjovisfilé konserv 2.0 styck 1%
Inlagd svamp:
Svamp 80.0 gram 1%
Enbär } 2.0 styck 0%
Timjan 1.0 kvist 0%
Lag:
Ättika 12% 1.0 dl Äts ej
Strösocker 2.0 dl Äts ej
Vatten 3.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Så ugnslagas nötstek > Äts ej
Så ugnslagas rostbiff > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Dag 1: Sätt ugnen på 100°C.
- Salta rostbiff och bryn den väl i smör och olja. Sätt i termometer till mitten av köttet. Ställ in i ugn och stek till 57°C kärntemperatur (innertemperatur). Tag ut och kyl steken.
- Dag 2: Sätt ugnen på 200°C.
- Skala rotsaker och skär i grova bitar. Lägg i ugnsfast form tillsammans med olja, vinäger, senapsfrön och honung. Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter. Rör om då och då.
- Hacka anjovisfiléer fint. Skär gräslök fint. Blanda med creme fraiche.
- Koka upp svamp med enbär, timjan och lagen. Koka i 5 minuter. Låt svalna i lagen.
- Skiva rostbiffen tunt.
- Blanda rotsakerna med citronskal, och plockad bladpersilja. Lägg på ett fat eller på tallrik. Sedan rostbiff. Ringla över cremen. Avsluta med några svampar.
Kockens kommentar
Anjovis till kött är en klassisk smaksättare, gott i gräddsås, ett måste i slottstek.
Fler recept inom Rostbiff
Liknande recept som Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp
-
Rostbiff - grundrecept
Tid: 2 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lågtempererad rostbiff med tomater
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Tid: 8 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 50 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan