Rostbiff - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rostbiff - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 10

Rostbiff färsk

2.0 

kilo

Smör

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas rostbiff >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Campolieti Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 95 kr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 157

Kcal / portion: 260

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2596 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 27%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 165 gram)

Ingredienser

Visa:

Rostbiff färsk 2.0 kilo 96%

Smör 1.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas rostbiff > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min + 8 tim )

  1. Rumstemperera köttet i god tid. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo och 8 timmar om 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
  2. Sätt på ugnen 20 minuter innan tillagning, den skall vara väl uppvärmd. 125ºC = fransk stekning, hela snittytan blir jämnt stekt, förutom en yttre knaprig skorpa. 175ºC = engelsk stekning, röd kärna omgiven av ett gråbrun yttre innanför en knaprig skorpa. 
  3. Putsa köttet, ta bort eventuella hinnor och senor. Butiksköpt kött är som regel färdigputsad. Rostbiff köpt hos specialist kan ha fettkappa. Låt den sitta kvar under stekningen, vilket ger steken fin smak.
  4. Pensla helst steken med smör (större stekar) eller bryn den i stekpanna (mindre stekar) för att få smakrik stekyta. Salta köttet rikligt. Peppra gör man bäst senare, smaken försvinner i hetta.
  5. Lägg köttet på ungsgaller med plåt under. Stick in köttermometer. Placera i nedre delen av ugnen. Önskas steksky lägger man steken i ugnsfast form och tillsätter lite vatten under stektiden.
  6. Stektid: Räkna med 1 timme per kilo när stekt i 175°C och 1,5 timmar per kilo i 125°C. Läs mer > Så ugnslagas rostbiff. 
  7. Kärntemperatur (innertemperatur): Ta ut steken vid kärnr­temperatur 50ºC för engelsk stekning och 55ºC för fransk stekning. Den som inte gillar rött kött steker till kärntemperatur 60ºC, men inte mer. Rostbiff skall aldrig vara genomstekt. Läs mer > Om innertemperatur.
  8. Ta ut köttet och låt det vila utan att täcka över. Minst 20 minuter för liten stek och 30 minuter för en stor.

Kockens kommentar

Rostbiff är utmärkt restmat, uppvärmd eller ännu bättre kall med varm sås till. Utmärkt gott tunt skivat på smörgås. Hållbar i cirka en vecka i kylskåp. Läs mer, klicka på ingrediensen eller på > Så ugnslagas rostbiff. 

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Råstekt potatis

Hasselbackspotatis

Enkel grönsallad

Vitkålssallad

Rönnbärsgelé

Skysås

Fler recept inom Rostbiff

Liknande recept som Rostbiff - grundrecept