Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis

Foto: Scan ¤

Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Rostbiff i bit

1000.0 

gram

Rosmarin färskhackad

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Potatis

1.2 

kilo

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Ströbröd

0.5 

dl

Äpple utan skal

3.0 

styck

 

Kantareller färska

300.0 

gram

Schalottenlök

3.0 

styck

Steksky

4.0 

dl

Vetemjöl

3.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Så ugnslagas rostbiff >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 664

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3981 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 6%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 469 gram)

Ingredienser

Visa:

Rostbiff i bit 1000.0 gram 31%

Rosmarin färskhackad 2.0 msk 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Potatis 1.2 kilo 21%

Smör normalsaltat 50.0 gram 9%

Ströbröd 0.5 dl 3%

Äpple utan skal 3.0 styck 5%

 

Kantareller färska 300.0 gram 2%

Schalottenlök 3.0 styck 1%

Steksky 4.0 dl 7%

Vetemjöl 3.0 msk 2%

Vispgrädde 2.0 dl 18%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Så ugnslagas rostbiff > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Skapat av: Scan

Tillagning (1 tim 50 min + 4 tim )

  1. Rumstemperera köttet i god tid. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo och 8 timmar om 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Rostbiff: Gnid in stek med grovhackad rosmarin, salt och svartpeppar. Lägg i en liten ugnssäker form. Stek till kärntemperatur (innertemperatur) 60°C. Det tar cirka 1,5 timmar. Se kommentar nedan. 
  4. Låt köttet vila minst 10 minuter. Spara skyn till såsen. Späd eventuellt skyn med kalvfond eller buljong.
  5. Tillbehör: Sätt ugnen på 225°C.
  6. Skala och skär potatis i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skivar den.
  7. Lägg potatisen i en smord ugnssäker form. Pensla med smält smör. Salta och peppra. Sätt in formen i ugnen cirka 40 minuter. Ös potatisen några gånger med smöret.
  8. När 10 minuter kvarstår strö ströbröd över potatisen. Dela äpplen och ta bort kärnhuset. Lägg äppelhalvorna runt om potatisen.
  9. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs kantareller och schalottenlök i smör i en kastrull tills vätskan kokat in. Pudra över vetemjöl. Tillsätt steksky och grädde under omrörning.
  10. Låt såsen koka minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  11. Skär steken i skivor. Servera med tillbehören.

Kockens kommentar

Tillagningstid: Det tar närmare 90 minuter per kilo att tillaga en rostbiff till kärntemperatur 60°C i ugns­temperatur 125°C. I 175°C cirka en timme. För mer detaljerade stektider och kärntemperaturer se > Så ugnslagas rostbiff.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Läs mer

Hasselbackspotatis

Fler recept inom Rostbiff

Liknande recept som Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis