Dryck till smakrik oxköttsrätt

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.

32 matchande recept inom smakrik oxköttsrätt

Vin till mager, smakrik oxköttsrätt

Medelfylliga- till fylliga, smakrika viner med strävhet fungerar fint till smakrikt oxkött. Tänk på att det många gånger är valet av tillbehör som styr det smakrika i rätten vilket gör att  hänsyn måste tas till dessa. Är de av saltare karaktär fungerar viner med tydlig syra eller strävhet vilka då balanseras av maten och upplevs rundare respektive mjukare. 

Sötare tillbehör kräver istället fruktighet och i vissa fall t.o.m lite sötma för att bli en lyckad smakkombination. Sötma i mat förstärker annars både syran och strävheten i vinet.

Öl till mager, smakrik oxköttsrätt

Till smakrik mat passar medelfylliga och fylliga smakrika öl. Ju smakrikare mat desto smakrikare öl. Smakrik mat gör att lätta, neutrala öl blir än mer neutrala (smaklösa). Till mager, smakrik oxköttsrätt rekommenderas medelfylliga, smakrika och medelbeska till beska ljusa eller mörka öl.