Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Steksky

1.0 

dl

Smör el. margarin

2.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Vetemjöl

1.5 

msk

el. matlagningsmjöl

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Grädde

 

 

Vin/starkvin?

 

 

 

Kockskolan:

 

Om stekskysås >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Så avfettar man >

 

 

Så reds sås >

 

 

Om mörka såser >

 

 

Om ljusa såser >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 0

Recept: 314 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 8%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 109 gram)

Ingredienser

Visa:

Steksky 1.0 dl 21%

Smör el. margarin 2.0 msk 65%

Vatten 2.0 dl 0%

Vetemjöl 1.5 msk 15%

el. matlagningsmjöl 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Grädde 0%

Vin/starkvin? %

 

Kockskolan:

Om stekskysås > Äts ej

Om vinsåser > %

Så avfettar man > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Om mörka såser > Äts ej

Om ljusa såser > %

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Sila stekskyn/stekspadet. Använd aldrig bränd steksky av hälsoskäl (bränt fett omvandlas till transfett som anses cancerframkallande) och för att bränd smak aldrig kan döljas. Är stekskyn väldigt salt går den heller inte att använda.
  2. Smält smör eller margarin i en kastrull och låt det fräsa en kort stund utan att bränna. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl eller matlagningsmjöl, lite i taget tills jämn och halvflytande smet.
  3. Tillsätt steksky under omrörning, först lite sedan allt större mängd. Späd med vatten. Med grädde i såsen blir den fylligare, rundare i smaken. Låt småkoka 5-10 minuter.
  4. Man kan också reda skyn direkt i stekpanna. Då toppreder man, det vill säga mjöl blandas med vatten och rörs ner i skyn. 
  5. Smaka av. Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Skysås passar till alla ugnslagade stekar. Tillsätt gärna lite starkvin som smaksättare.

Kockens kommentar

När man steker kött i panna, ugn eller bräserar sipprar det ut smakrik köttsaft som är användbar i såser. När den bränns i pannan blir den extra smakrik. Stekskyn får dock inte bli svartbränd för då blir den oanvändbar. Bränd smak går inte att dölja. Steker man i ugn måste man tillföra buljong eller vatten i långpannan så att köttsaften inte bränns vid. Med köttsaften medföljer också salt från steken och risken är att stekskyn blir för salt för att användas till sås. Salta därför aldrig steken på galler över stekplåten, eller rengör i så fall plåten innan tillagning. Steksky skall inte förväxlas med "sky" som bland kockar är detsamma som mörk buljong. Läs mer > Om stekskysås.

Avfettad steksky: Stekskyn blir mer eller mindre fet beroende på vad man tillagar. Det är smakerna man vill åt, fettet vill man helst inte ha med. Lämpligen avfettar man såsen innan användning (läs mer > Så avfettar man). Stekskysås är mest tillämpbar vid bräsering, vid pann- eller ugnsstekning brukar det inte bli några större mängder steksky och den brukar vara mycket fet. Avfettad steksky används därför mest som smaksättare i andra ljusa eller bruna buljongsåser (se alternativ nedan). Läs mer > Om ljusa/mörka såser.

Alternativ

Velouté, ljus grundsås

Sauce brune, mörk grundsås

Jus lié, avredd sky

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Sås av steksky